Van Korinthe tot Patras

Gepubliceerd op 30 juli 2020 om 16:00

"Het is niet iedereen gegeven naar Korinthe te zeilen."

 

Dat is een oude Griekse spreuk die ik ergens zag staan. Zeilen tussen Korinthe en de Ionische Zee, helemaal door de Golf van Korinthe, kan inderdaad en beproeving zijn. Door de hoge bergen aan beide kanten is de wind zeer wisselvallig. Soms heb je 10 minuten lang windkracht 5 en gaat het heerlijk - even later valt de wind helemaal weg, of heb je wind uit 180 graden andere richting. Wedstrijdzeilers in open zeilboten die willen leren windschiftingen te herkennen kan ik van harte aanraden hier een paar weken te oefenen. Voor cruisende zeilers die graag mijlen willen maken zijn er betere plaatsen dan de Golf van Korinthe.

 

Het gebied en de natuur zijn er wel heel mooi. Aan de noordkant van de Golf van Korinthe zijn steile en hoge bergen en is de stad Delphi die al in de Griekse oudheid bestond. In het zuidkant van de Golf van Korinthe ligt de Peloponnesos.

 

In deze blog wat foto's van de mooiste plekjes. 

Deze man zeilt met een "Latijn zeil" - dat was een revolutie in het zeilen - daarvoor waren er alleen dwars getuigde schepen die niet aan de wind konden zeilen. Met een Latijn Zeil kun je wel laveren.

In de buurt van de brug bij Patras krijgen we een goede wind - vlindervaren!

De brug bij Patras.

We zijn onder de brug van Patras door en weer op de Ionische zee - de schipper is blij!

Dan nog harde wind op vlak water - met 8.5 knoop varen we het laatste stuk naar onze ankerbaai vlak achter de hoge rots waar de zon ondergaat (hier is plaatsje Kryoneri, een paar mijl ten westen van de brug bij Patras). 

Saillant detail - de rots bij Kryoneri had de hele dag in de brandende zon gestaan - op onze ankerplek bleef het de hele macht broeierig heet door de warme uitstraling van de rots. De windkracht 5 was wel helemaal weg in de luwte van deze rots - en dat was ook heel wat waard.

We kwamen aan bij Kryoneri na zonsondergang en moesten bij invallende schemering gaan ankeren - en hadden maar liefst 4 ankerpogingen nodig om het anker goed vast in de bodem te krijgen. Maar daarna sliep het wel heel rustig, zij het een beetje warm.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.