Idylle in Zoodhokos

Gepubliceerd op 29 juli 2020 om 10:10

We willen vandaag graag ankeren bij een WOW-plek. Iets met een X-factor. Sjouke Luke bestudeert de kaart en de Griekse Wateren Pilot en komt dan met de aanbeveling om naar de archipel van de Alkoniden te varen, een eilanden groep in de noordoostelijke hoek van de Golf van Korinthe. Het is 12 mijl varen en vrijwel windstil weer dus moet de motor aan.

 

Door omstandigheden varen we pas in de namiddag erheen en komen drie uur voor zonsondergang aan. Aan de zuidkant van het grootste eiland van de archipel, Zoodhokos (*), is een mooie zandbaai waar we kunnen ankeren. Met zorg zoeken we een plek zo dicht mogelijk bij de prachtige rotsen, maar wel met het anker in de zandbodem, en zo ver mogelijk van twee andere jachten die hier ook voor anker liggen. 

 

(*) Leuk weetje voor de liefhebbers van het hilarische science fiction boek - A Hitchhikers guide to the Galaxy - van Douglas Adams - veel van de bizarre namen uit dat boek (zoals Zaphod Beeblebrox) lijken te zijn ontleend aan Griekse eilanden (danwel aan geinige combinaties van delen van namen van Griekse eilanden). Maar dit terzijde.

 

We liggen nu met een prachtig uitzicht - het water is vlak - er is nauwelijks wind - het is stil. WOW!

Na aankomst zwemmen we in het prachtig heldere water. Als diner is er een salade buffet met warme pasta -waar ieder naar eigen smaak een maaltijd kan samenstellen. Jummie!

 

Dan gaat de zon achter een berg verderop onder. 

Vrediger kan het niet.

Jammer dat we de aggregaat toch drie kwartier moeten aanzetten om de accu's weer op te laden - als we meer tijd hadden gehad in de voorbereiding van deze reis waren zonnepanelen op de sprayhood / bimini een zeer waardevolle aanvulling op onze uitrusting geweest. Veel zeilers vertellen mij dat ze nagenoeg geen walstroom meer nodig hebben. 

Eerst verschijnen de planeten aan de hemel: Jupiter, Saturnus en Mars. Daarna de heldere sterren. Nog wat later zijn het er zoveel dat je niet meer fatsoenlijk kunt bepalen welke naam overeenkomt met welk lichtpuntje. We zitten op het voordek met een lekker drankje en genieten volop.

WOW!

De volgende ochtend gaan we met de rubberboot het eilandje Zoodhokos verkennen. In de zandbaai is een steiger. Deze is ooit aangelegd om het klooster op dit eiland een logistieke aansluiting te geven. Het klooster is al vele jaren verlaten en de staat van onderhoud is erbarmelijk. Er is wel een prachtig harmonieus kerkje.

 

Achter de gebouwen van het klooster begint de helling naar de top van het eiland. Bovenop zien we de zon.

De Bleu Magenta ligt voor anker.

Na de wandeling is het hoog tijd voor wat afkoeling.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.