Weerbericht voor de Middellandse Zee - zonnig en zeer warm

Gepubliceerd op 5 juli 2020 om 12:52

Wat is het verschil tussen Griekenland en Noorwegen?

Vandaag zeer groot - kijk maar eens naar de weerplaatjes en de satellietbeelden (bron: www.windy.com)

 

In de hele Middellandse zee is het zonnig. Op het vaste land van Griekenland ontstaan wat onweersbuien die een zeer welkome regen brengen. Rond de straat van Messina zijn ook onweersbuien, verder is het overal tussen Lissabon en Jeruzalem  mooi weer.

De temperatuur van het zeewater is ongeveer 26 graden, en overal aan de kust heb je ongeveer die temperatuur. Ver zuidelijk in de Sahara is het 45 graden.

 

Het kaartje hier beneden geeft de wind verwachting (om precies te zijn de windstoten vandaag om 19:00 in de avond, Griekse tijd). Waar de kleur blauw of groen is is weinig wind. Daar waar het oranje of rood is waait het flink - windkracht 5, 6 of 7.  Tussen het vaste land van Griekenland en Turkije ligt de Aegeïsche Zee, hier staat in de zomer vaan een straffe noordenwind (afkomstig van lucht van de zwarte zee die overal tussen bergen in ligt en alleen via Istanboel en de Aegeische zee naar het zuiden kan waaien). Er is zelfs een naam voor deze wind - Meltemi.

 

Wie van het oosten naar het westen (of andersom) wil varen over de Aegeïsche zee zal snel vrienden worden met de Meltemi - goed reven en snel doorzeilen naar een haven in de luwte. Heerlijk - je kunt in recordtijd naar Santorini, Kos en weer terug naar de zuid-oost-punt van de Peloponnesos. Maar wel met goede zeebenen.  

Maar wie van zuid naar noord moet zal deze wind kunnen missen als kiespijn - laveren tot je scheel ziet.

De wind in de Middellandse Zee is zeer ongelijk verdeeld - hollen of stilstaan.

 

Nu nemen we eens een kijkje in Noordeuropa. De beelden van de weer satelliet laten zien dat er een dik pak wolken ligt boven Noord Frankrijk, België, Luxemburg, Nederland en het zuiden van Scandinavië. Hier is een depressie zich flink aan het uitleven met harde wind en forse regenbuien.

Beneden ziet u de luchtdruk lijnen (isobaren) en de windsnelheden in kleur. In de fjord ten zuiden van Oslo gaat het nu vreselijk te keer - windvlagen van 52 knopen - windkracht 10, zware storm. Ik vermoed dat de veerboten tussen Oslo en Kiel en tussen Oslo en Denemarken vandaag niet varen. 

 

Het centrum van Lage Druk ligt boven het plaatsje Flåm, waar de beroemde Norway-in-a-Nutshell tour kunt doen. 

 

In Stavanger, het zuidwesten van Noorwegen is de temperatuur 14 graden, nog niet de helft van de Celsius temperatuur in Zakinthos. In onze salon is het momenteel 29 graden Celsius - op het achterdek in de zon een dikke 35 graden.

 

In Ierland is het vandaag ook bar-en-boos. De golven bij de Cliffs of Moher zijn 5.5 meter hoog - goed voor een fascinerend spetter festijn.

Het weer is dus zeer ongelijk verdeeld in Europa - in het zuiden mag het wel wat kouder en meer regen, in het noorden mag het wel wat warmer en minder wind. Velen in Nederland zullen blij zijn met de regen.

 

Gelukkig hebben politici niets te zeggen over het weer. Stel je voor - dan zou de Partij voor de Regen een coalitie moeten sluiten met de Zonneschijn '66! En wie op de Politieke Arm van de Vereniging de Friese Elf Steden stemt zou strenge vorst in januari en februari in het partij programma lezen.

Ach, als je maar zorgt dat je op het juiste tijdstip op de juiste plek bent heb je altijd goed weer. 

 

Wij hebben de komende week precies wat we nodig hebben: zon, zee en een matige noordwesten wind.


Reactie plaatsen

Reacties

André Elken
4 jaar geleden

Groetjes aan Loïs (onze dochter) en Carly😎
En behouden vaart!