Lange tocht naar Griekenland - 16 - Griekenland in zicht!

Gepubliceerd op 14 juni 2020 om 23:00

Het is nu zondag 14 juni 2020 laat in de avond. We varen op de Ionische zee voor de laatste etappe van 235 mijl van de ankerplek bij Capo Spartivento naar het Griekse eiland Zakínthos. Onze grondkoers is pal oost (090 graden).

 

Maaike Grytsje heeft de Venus Wacht (23:00 - 02:00). Met de verrekijker ziet zij om 23:20 als eerste iets van Griekenland: de vuurtoren van Kefallonia! Hoera!

 

Op maandag 14 juni neemt Marttje om 02:00 over van Maaike Grytsje en doet de Sterren Wacht. Deze naam wordt vandaag waar gemaakt - er is een prachtige sterrenhemel met tienduizenden individueel zichtbare sterren en een prachtige melkweg. 

 

Het is een rustige wacht - er is nauwelijks wind, de zee is vrijwel glad en de dieselmotor zorgt ervoor dat mijl na mijl afgelegd wordt - dit is de meerwaarde van genoeg diesel - als we in Lipari niet hadden kunnen tanken hadden we deze mijlen met heel weinig wind moeten zeilen en ben je zo een dag langer bezig.

 

Ook zijn de rode lichten nabij het vliegveld van Kefallonia zichtbaar.

Om 04:00 neemt Edwin over van Marttje voor de Zonsopkomst Wacht. Het is nu “nautische schemering” door het ochtendgloren in het oosten kun je het water om je heen al zien (zie foto hierboven). Precies voor de plek waar straks de zon zal opkomen is nu Kefallonia het zien, een groot eiland ten westen van Griekenland. Wij varen een eiland verder naar het zuiden, Zakínthos.

 

Er is telefonische dekking, maar SMS berichten sturen werkt nog niet. Dat kan later vandaag nog wel.

 

Dan zijn er plotseling dolfijnen naast de boot - 5 stuks! We worden in stijl begroet. Na 3 minuten meezwemmen gaan de dolfijnen er weer vandoor.

De zon komt op en toont ons de eerste aanblik op Zakinthos. Om 06:40 is het nog 29 mijl naar de noordkaap van het eiland, en nog 43 mijl naar de haven. Rond 15:00 hopen we in de haven Limin Zakínthos te zijn.

 

Rond 06:00 wordt Laurens Hendrik wakker - hij is fit na 9 uur slaap en heeft er al weer zin in. Zijn wacht begint pas om 07:00, maar hij gaat direct achter de navigatie computer zitten en berekent hoe laat we zullen aankomen. Ik denk van 14:00 zegt hij. Dat is een mooie redactie som voor op school.

 

Sjouke Lute komt er om 06:30 bij en maakt een ontbijtje klaar. De grote kaart van de Ionische zee waar we de onze positie elk uur noteren ligt nog op de tafel en fungeert als leuke onderzetter.

 

In de uren tot de aankomst kunnen we mooi de vele foto’s bekijken en aan de blogs werken.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.