Lange tocht naar Griekenland - 14 - Ankeren bij Cabo Spartivento

Gepubliceerd op 13 juni 2020 om 19:00

Zaterdag middag 13 juni 2020, 14:00.

 

Na de straat van Messina gaan we pal oost over de Ionische zee naar Griekenland. Daarbij volgen we eerst nog het stukje van Italië dat Calabria heet. De plaats waar we Italië definitief achter ons laten heet Capo Spartivento (zie foto boven). Door het vertrek op vrijdagavond 23:00 voor het traject door de Straat van Messina zijn we al bij Cabo Spartivento op zaterdag middag om 14:00.

 

Voor we hier aankomen belt Edwin nog een keer met ons contact in de haven van Zakinthos? Is alles daar in orde? Zullen de Corona maatregelen worden opgeheven op 15 juni? Het antwoord is geruststellend - ja de haven gaat open. Je kunt de Ionische zee oversteken. Prima!

 

Bij Capo Spartivento is een lang zandstrand met een mooie glooiende zanderige vrij vlakke bodem en dus perfect voor ankeren. Bij de kaap is een vuurtoren en een post van de Italiaanse marine. Om er met zo weinig mogelijk mijlen te komen sturen we strakke koers waarbij we een wrak ten zuiden van ons houden en twee wrakken ten noorden. Het water bij deze wrakken zou 15 meter diep moeten zijn, maar toch is het beter om er niet overheen te varen. Met deze route sparen we anderhalve mijl uit en dat is wel weer prettig. 

We varen nog een paar honderd meter door.

 

Edwin had met behulp van google Earth de ideale plek gevonden en verhip - hij herkent het weggetje dat hij op internet zag.

 

We willen hier warm eten, een paar uur slapen en zo fit mogelijk aan de Ionische overtocht beginnen.

Het warme eten op het achterdek bij een kalme zee smaakt prima.

 

 

Rond 17:30 lichten Marttje en Edwin stil het anker - de anderen slapen nog. Na een paar minuten op de motor kunnen we de zeilen hijsen en zetten we een grondkoers uit die pal oost is. Op naar Griekenland.

 

We moeten nog uitwijken voor een rood vrachtschip dat geen duimbreed wijkt - maar dat is geen probleem.

 

Een paar mijl ten zuiden van ons vaart nog een zeilschip pal oost - zouden zij ook naar Griekenland willen zeilen? 

 

We zeilen met een matige noordwesten wind en halen 3.5 tot 5.0 knopen. De zee is bijna zonder golven. Weinig is er helemaal niet. Dit wordt een lekkere rustige nacht zo te zien.

 

Dan gaat de zon onder en we komen steeds verder op de Ionische zee. Een paar uur lang kunnen we nog lichten zien op de kust van Italië.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.