Lange tocht van Corsica naar Griekenland

Gepubliceerd op 6 juni 2020 om 05:00

Na 3 maanden wachten in Porto Vecchio hebben we besloten het erop te wagen en over te zeilen naar Griekenland.

 

De havens in Frankrijk blijven nog ten minste tot 15 juni dicht, en van de havens in Italië hebben we gehoord dat die tot 25 juni dicht blijven, waardoor nog langer wachten en rondhangen in Porto Vecchio eigenlijk geen zin meer heeft. 

 

Het doel is het eiland Zakínthos (dit Griekse eiland in de Ionische zee ligt ter hoogte van de stad Patras op de Pelóponnisos). Sinds 25 mei zijn de havens van Griekenland weer open voor plezier vaartuigen zoals de onze, na eerder lang gesloten te zijn geweest in verband met de Corona situatie.

 

 

De afstand is ongeveer 656 mijl (= 1215 kilometer) en de geplande route vanuit Porto Vecchio (Corsica) is weergegeven op deze schermafbeelding van onze Stentec navigatie software: over de Tyrreense zee langs het eiland Ustica; ten noorden van Sicilië langs eiland Vulcano; door straat van Messina tussen Sicilië en Italiaanse vasteland, Capo Spartivento (het zuidelijkste puntje van het vasteland van Italië); pal oost over de Ionische zee, langs de noordkaap van Zakínthos en dan de haven aanlopen van Limín Zakínthos aan de oostkant van het eiland.

 

Deze afstanden zijn: Porto Vecchio - Ustica (253 mijl), Ustica - Vulcano (88 mijl), Vulcano - straat van Messina - Capo Spartivento (76 mijl), Capo Spartivento - Zakínthos (235 mijl).

 

Omdat we geen Italiaanse havens kunnen aanlopen vanwege de Italiaanse Corona Lockdown maatregelen is onze route zodanig gekozen dat we niet in havens zullen overnachten, maar wel de mogelijkheid hebben om in geval van nood een haven aan te lopen.  We proberen zo veel mogelijk continue door te zeilen, maar hebben op een paar strategisch gekozen plaatsen langs de route de mogelijkheid om te ankeren om bij te komen. 

 

Het geplande vertrek is met zonsopkomst op zaterdag 6 juni. Aankomst hangt af van weer, wind en overige omstandigheden. We houden er rekening mee dat we bijna een volle week onderweg zouden kunnen zijn. In de tussentijd hebben we een zeer beperkte telefonische bereikbaarheid. Wees niet ongerust, zodra het mogelijk is laten we wat van ons horen.

 

De weersvoorspelling zegt dat we stabiel weer zullen hebben voor een week, met eerst krachtige en later afnemende wind uit gunstige richtingen. Bij vertrek staat er 25 knopen westenwind in de straat van Bonifacio, zodat we de eerste uren ruim 7.5 knopen hopen te klokken. De wind blijft in de west en zuidwest hoek zodat we een groot deel van de route met halve tot ruime wind hopen af te leggen.

 

In de buurt van Sicilië houden we rekening met een flink afnemende wind horend bij een hogedruk gebied. Met wat geluk heb je in de straat van Messina een lekkere noordenwind en 4 knopen stroming mee (mits op het goede moment). In de Ionische zee verwachten we een matige noord of noordwesten wind.

 

Bij de straat van Messina staat een flinke getijde stroming die we goed in de peiling hebben.

http://www.correntidellostretto.it/

  

Volledig uitgerust, en met volle tanks diesel, water, extra water, eten voor ruim drie weken en goede moed zetten we koers naar Griekenland.

 

Latere blogs zullen u bijpraten hoe deze lange tocht gegaan is. Tot dat moment mag u aan ons denken.


Reactie plaatsen

Reacties

Judith
4 jaar geleden

Wij wensen jullie een hele goede, voorspoedige reis naar Zakinthos en zullen vaak aan jullie denken!

Greetje Wortman
4 jaar geleden

Succes lieverds!! Safe trip! We denken aan jullie

Ellie
4 jaar geleden

Een fijne, sportieve en gunstige tocht naar Griekenland toegewenst. Veilig aankomen. Liefs Ellie en Paul