Stabiacciu

Gepubliceerd op 1 juni 2020 om 16:11

Vanuit de haven van Porto Vecchio is het een kleine afstand tot de monding van een rivier die bij de baai Stabiacciu in de zee stroomt. 

De baai van Stabiacciu is de plek waar veel wrakken en gestrande schepen liggen - zie de blog "Een baken in zee". De hoogste tijd om eens een kijkje te nemen. Vandaag is het mooi weer met weinig wind en perfect dus om dit met de rubberboot eens van dichtbij te bekijken.

De vrouwen hadden geen zin, dus dit is een echte mannen tocht. 

 

Het begint allemaal heel mooi. Twee zeemeeuwen zitten op een boei uit te kijken naar langszwemmende vis. 

 

Het oude centrum van Porto Vecchio ligt bovenop een heuvel en kijkt over de baai en de haven uit.

Vlak voor de invaart van Stabiacciu varen we langs een hotel-resort op de oostoever van de baai van Porto Vecchio.

Dan komen we in zeer ondiep water - net buiten de monding van de rivier ligt een zandbank. Dus motor uit en een stuk peddelen.

Dit is het punt waar de zee (rechts voor) eindigt, en de baai Stabiacciu (links en achter) begint. Deze zandplaat is de grens.  

De rivier heeft zoet water met een bruinige kleur.  Het water stroomt langzaam naar zee. 

Er zit veel vis - we zien snelle vissen voor de boeg van de boot wegschieten. En dus zijn er ook veel sportvissers actief.

 

De over aan onze rechterhand is het gebied naast de Salinas waar we veel gewandeld hebben de afgelopen maanden. 

Soms hangen er dode bomen dwars over de rivier - oppassen dus.

Op de weg terug heeft Laurens Hendrik diepte dienst - hij moet waarschuwen voor obstakels of ondieptes.

Dan zien we een bloemstuk op een boomstam - geen twijfel mogelijk - dit is door mensenhanden gemaakt en hier met opzet achtergelaten. Waarom, is een raadsel voor ons. Is dit om iets of iemand te gedenken? Is het een gift aan de rivier? We kunnen we alleen naar gissen.

Bij één van de gestrande schepen net aan de zeekant van Stabiacciu is vandaag activiteit te bespeuren. Er is een lijn uitgebracht naar een meerboei honderd meter verderop. Bovendien is het vandaag springvloed - wellicht wordt een poging gedaan het schip vlot te trekken.

Voor dit schip is redding te laat, het staat vol water.

Dit ziet er ook treurig uit.

Kortom, Stabiacciu is een prachtig natuurgebied, vol vis, en vogels. Erg jammer dat niemand zich geroepen voelt de wrakken die hier achteloos achtergelaten zijn op te ruimen. We hebben begrepen dat het een kwestie van geld is. De gemeente Porto Vecchio is van mening dat de Prefecture Maritime Mediterrannee dit zou moeten bekostigen. Maar bij de Prefecture Maritime Mediterrannee ziet men dat heel anders - dit is het grond gebied van de gemeente Porto Vecchio en die moet dus voor de kosten opdraaien. Wellicht is het een idee om de kosten te delen?


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.