Einde van de haven quarantaine - een zucht van verlichting

Gepubliceerd op 11 mei 2020 om 14:05

Vanaf 11 mei gelden er nieuwe Corona maatregelen in Frankrijk.

 

Het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen is zodanig gedaald dat het ergste achter de rug lijkt te zijn. In het grootste gedeelte van west- zuid- en centraal-Frankrijk en ook in heel Corsica mogen mensen nu tot 100 kilometer van hun woonplaats reizen. Veel winkels zijn vandaag ook weer voor het eerst sinds 16 maart open gegaan.

 

Na 56 dagen in quarantaine is dit een grote stap vooruit voor ons. Zo zouden we nu een auto kunnen huren om Zuid en West Corsica te bekijken. Ook de winkel met bootspullen is weer open.

 

Zeilen of varen is alleen toegestaan aan onder Franse vlag varende schepen tot een maximum van 100 kilometer van de thuishaven. Deze regel is eigenlijk hetzelfde als voor het wegverkeer.

 

Voor schepen onder buitenlandse vlag die geen thuishaven in Frankrijk hebben geldt dat de Franse havens en ankerplekken nog gesloten zijn.

 

Wij zijn een bijzonder geval, want we varen niet onder Franse vlag en hebben een thuishaven die in Nederland is, dus wij zouden in geen enkele Franse haven toegelaten worden. 

 

Maar toch liggen we in een Franse haven, Porto Vecchio op Corsica, domweg omdat we hier toevallig waren op het moment dat de lockdown van kracht werd. Voor ons geldt de regel dat we geen enkele andere Franse haven mogen aanlopen. Maar in Porto Vecchio worden we gedoogd, zo heeft de havenmeester mij verteld. Dit betekent dat we vanaf nu dagtochten zouden kunnen doen,  met steeds als vertrek en aankomst punt de haven van Porto Vecchio. Dit mag alleen tijdens daglicht en steeds met mondelinge goedkeuring door havenmeester en de Franse kustwacht. 

 

Het is voor alle schepen nog wel steeds mogelijk van het recht op vrije doorvaart door de Franse wateren gebruik te maken. Dit houdt in dat je via Franse zee wateren naar andere landen mag zeilen, mits je de kortste route gebruikt, vlot doorvaart en onderweg nergens ankert of aanlegt. Dit vrije doorvaart recht was tijdens de lockdown ook van kracht. Wat er nu voor ons veranderd is sinds vandaag is dat als we de haven van Porto Vecchio verlaten, we ook weer terug mochten komen; dat was de afgelopen 56 dagen expliciet verboden.

 

 

Voor de haven zelf zijn ook nieuwe regels van kracht geworden. Gedurende de afgelopen dagen mochten alleen personen die daadwerkelijk op hun schip wonen de steigers betreden. Alle booteigenaren die elders wonen en even op hun schip wilden komen - bijvoorbeeld om een dagje onderhoud te doen - werden strikt geweigerd. Vanaf vandaag zijn ook deze mensen weer welkom op de steiger en hun eigen boot, mits ze wel een mondkapje dragen.

 

Als officieel teken dat de haven nu niet meer in quarantaine is, heeft de havenmeester de gele quarantaine vlag en de verboden de haven in te varen vlag naar beneden gehaald, en de Europese vlag (blauw met gele sterren) weer gehesen.

 

Ons doel is nog steeds om naar Griekenland te zeilen, waar de havens wel open zijn. Maar de route naar Griekenland is minimaal 600 zeemijl, een tocht van ongeveer vijf etmalen, en gaat door Italiaanse wateren waar de havens nog steeds gesloten zijn. 

 

Voorlopig blijven we daarom nog wat op Corsica om, als de omstandigheden het toelaten, de zee weer op te gaan in topfitte toestand. Eerst maar eens een paar tochtjes van en naar Porto Vecchio om te kijken of we nog steeds zeebenen hebben. 

 

Een snelle afwikkeling naar geheel normale omstandigheden lijkt in Frankrijk niet waarschijnlijk. De regio Parijs - Calais - Strasbourg (zeg maar Noord-oost Frankrijk) wordt nog aangemerkt als Roos-Corona gebied en hier is de lockdown met alle regels nog onverminderd van kracht. 

 

De maatregelen die op 11 mei op Corsica zijn ingegaan blijven tot en met zondag 1 juni van kracht. Daarmee lijkt het waarschijnlijk dat varen naar Franse havens voor onder buitenlandse vlag varende schepen op zijn vroegst na 1 juni kan, mogelijk nog vele weken later.

 

Voor Corsica is met dit alles het toerisme seizoen zeer slecht begonnen. Van een exploitant van appartementen hoorde ik dat alle boekingen geannuleerd zijn, sommige daarvan waren al ruim een jaar geleden gemaakt. Vliegen naar Corsica is onmogelijk - alle luchthavens zijn gesloten. De boot van Toulon naar Bastia vaart wel (alle voedsel voor Corsica komt van dit soort veerboten), maar je hebt speciaal schriftelijk toestemming nodig van de Prefect van Corsica om daar als passagier mee te mogen varen - wie werkt in het ziekenhuis krijgt wel toestemming, wie als toerist probeert naar Corsica te reizen wordt geweigerd.

 

De Franse president Macron vertelde vorige week op TV dat de Fransen er rekening mee moeten houden dat ze niet ver op vakantie kunnen gaan. Met de regels van nu zou dat alleen een vakantie op maximaal 100 kilometer van huis kunnen zijn. 

 

Kortom: een stap in de goede richting: we kunnen een dagje de zee op, en wat meer van Corsica zien. Maar het zal nog lang duren voor alles weer normaal is.


Reactie plaatsen

Reacties

Anneke Kooistra
4 jaar geleden

Hey, we lezen nu weer voor het eerst sinds lange tijd jullie blog. Heftig die quarantaine. Wij hopen dat jullie je plannen om verder te varen kunnen uitvoeren. Wat een gekke tijd hè. Edwin schrijft mooi over bezinning etc, en je wordt als grecing nóg meer teruggeworpen op elkaar. Hier gaat alles goed👌 Studerende dochters die opeens veel thuis zijn, dus veel leven in de brouwerij, gezellig 😊 Kan ik me ergens aanmelden voor een melding als er een nieuwe blog is?
Groeten van Marco en Anneke