Bijzondere wolken boven Corsica

Gepubliceerd op 6 mei 2020 om 08:30

Corsica is bijzonder. Er zijn altijd wel wolken boven het eiland. Zelfs als het boven zee helemaal blauw is, is er wel een mooie wolk te zien boven de bergen van Corsica.

 

Maar wat we afgelopen week hebben gezien aan wolken hebben gezien was verbijsterend. Er stond een paar dagen lang een straffe wind uit het westen. De lucht was droog, afkomstig uit een hoge drukgebied boven Tunesië. De wind was zo hard dat kleine wolkjes met grote snelheid van west naar oost bewogen.

 

Maar één wolk hield zich niet aan die afspraak - een hele grote wolk die aan de oostkant van de bergen hing. Deze hele grote wolk (minimaal 10 kilometer horizontale afmeting) hing stil en had een zeer bijzondere vorm. We kijken hier in Noordelijke richting en de wind waait op de foto van links naar rechts met ongeveer windkracht 6.

Dit is dezelfde wolk, gezien naar het zuiden. 

Mijn vermoeden is dat de lucht boven Corsica zo droog is dat zich geen wolken kunnen vormen, en dat door de combinatie van de harde wind en de bergen van Corsica (die de wind verder laten versnellen) er juist genoeg condensatie plaatsvindt om een wolk zichtbaar te maken. Als deze theorie klopt, kan de wolk alleen daar zijn waar de windsnelheid hoog genoeg is - en dat is een vaste plek ten opzichte van de bergen.

 

Dit is een dag later, met vrijwel gelijke weersomstandigheden. De wolk hangt er weer (we kijken weer naar het noorden en de westenwind waait van links naar rechts).

Vlak voor zonsondergang aan de oostelijke hemel zien we een grote gelaagde wolk met in het horizontale vlak ongeveer een cirkelvormige doorsnede - de horizontale afmeting is minstens drie kilometer, de hoogte een paar kilometer. De wolk hangt boven zee.

Het is een bijzondere wolk, en dat is 'ie.

Op het zelfde ogenblik onstaat op de rand van land en zee een nieuwe bijzondere wolk. Kijk naar de wolk recht boven de oranje motorboot (de reddingsboot van Porto Vecchio). Net rechts van de mast van het meest rechtse zeilschip zie je een wolk met een hele gladde en ronde bovenkant. 

Hier is de bovenkant van die wolk in meer detail te zien.

Dat de wolk zo rond en glad is betekent dat de wolk niet zoals een normale "Nederlandse bloemkool wolk" is ontstaan door een thermisch onstabiele vochtige lucht - want dat is een turbulent verschijnsel en dan zou de bovenkant van de wolk de typische wollige uiterlijk van een bloemkool hebben, en daarvan is er duidelijk geen sprake.

 

Een stukje met de wind mee zie je wat er van dit soort wolken boven zee overblijft - ronde lensvormige wolken.

Weer een dag later zijn aan het eind van de dag de lensvormige wolken weer te zien.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.