Het betere gooi- & smijt-werk

Gepubliceerd op 24 april 2020 om 08:06

Bij de man-over-boord manoeuvre (zie de blog hierover van een paar dagen geleden) moet er een lijn naar de drenkeling worden gegooid.

 

Het is belangrijk dit goed te oefenen - deze lijn moet zo ver mogelijk gegooid worden. We hebben er een lijn voor die hier speciaal voor is gemaakt. Het oranje touw drijft op het water, zodat de drenkeling het makkelijker pakken kan, en de lijn niet in de schroef van het schik verstrikt kan raken. Het touw zit in een gele hoes, waar een drijflichaam inzit. Je gooit het gele ding weg, en de lijn wikkelt zich vanzelf af.

 

Ingewikkeld? Nee - niet als je de lijn netjes in de gele hoes  hebt gedaan. De dames laten even zien hoe het hoort. De gegooide afstand meten we af aan het schip ernaast - voorbij elk stootkussen krijg je een punt erbij.  

 

Maaike Grytsje laat hier de power-girl versie zien - anderhalve keer draaien en dan onderhands loslaten. En dat bij windkracht 3 tegenwind. Negen punten voor stijl!

Je kunt hier goed zien hoe het oranje touw zich helemaal afwikkelt - en niet in zichzelf verstrikt raakt.

Naast het vierde stootkussen van de witte boot - dus 4 punten voor afstand.

 

Marttje heeft een andere techniek - heen en weer zwaaien tot je achterwaarts de goede hoogte hebt en dan ineens door-accelereren naar een explosieve worp. De afstand scoort 5 punten en wederom 9 punten voor stijl. 

De verste afstand die we na wat oefenen hebben kunnen gooien was 15 meter.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.