Zout

Gepubliceerd op 14 april 2020 om 18:10

We hebben vandaag gehoord dat de lockdown in Frankrijk voor de tweede keer verlengd wordt, nog een maand langer! 

 

Pas op 11 mei zal de lockdown worden opgeheven, vertelde de de Franse president Macron gisteren op de televisie. Wie de cijfers van besmettingen en overlijdens ziet, snapt waarom. Frankrijk is er nog lang niet. 

 

In Spanje is het ergste nu ongeveer 14 dagen achter de rug en gaan bepaalde beroepen weer aan het werk - mondjesmaat.

 

Sinds 17 maart zitten we vanwege de lockdown nu vast in Porto Vecchio. Niets aan te doen - gezondheid is nu de belangrijkste prioriteit.

 

We zijn inmiddels goed aangepast. Wie naar de supermarkt gaat is volledig uitgerust met mondkapje en wegwerp handschoenen. Het winkelwagentje maken we van tevoren schoon met natte wegwerp doekjes.

In de supermarkt is het doorgaans erg rustig, minder dan 20 klanten op een oppervlakte van ongeveer een half voetbalveld. Dan gaat afstand houden tot andere klanten prima.

 

Na het afrekenen staan buiten twee sjouwers van de Bleu Magenta crew klaar - elk krijgen ze een volle rugzak mee en een of twee handtassen.Dan lopen we terug - met een flinke tussenruimte tussen de sjouwers.

 

Edwin was een paar dagen geleden de koper. Gewapend met een boodschappenlijst ging hij er heen.

 

Een van de wensen was verse witte vis - we hadden samen zin in heerlijk gebakken vis, bij voorkeur kabeljauw. Edwin zocht in de koelkast met verse vis - niet veel keus, maar toch iets van witvis. Vast zoiets als Kabeljauw.

 

Dacht Edwin.

 

Twee dagen later wisten we het. Gisteravond heeft Marttje de vis gebakken - geserveerd op een bedje van rijst met roergebakken verse groente.

 

Het zag er heerlijk uit - een waar feestmaal, was de bedoeling. 

 

Maar toen kwam die eerste hap. 

 

Zout! 

 

Niet een beetje zout - nee - verschrikkelijk zout. Toch de verpakking van de vis nog maar even uit de vuilnis emmer gehaald en de Franse tekst ontcijferd. 

 

Er stond het woord “Salee” op, wat best wel eens “gezouten” zou kunnen betekenen. Ook bij de ingrediënten stond 18 gram zout per 100 gram product. Dat is natuurlijk absurd veel.

 

Dit was dus gepekelde vis - wat een paar maanden houdbaar is en op een speciale manier klaar gemaakt moet worden om het meeste zout voor bereiding te verwijderen.

 

Afijn, we weten nu hoe het was om op een Oost-Indië-vaarder in de zeventiende eeuw uit de gepekelde vis voorraad te eten. Houdbare gepekelde vis was natuurlijk een fantastische uitvinding - maar onze smaakpapillen en spijsvertering zijn daar niet aan gewend.

 

Voor de rest van ons leven zullen de Corona TV-toespraken van Macron associeren met de smaak van pekelvis.

Een maand langer quarantaine - zo zout hebben we het nog nooit gegeten!

 


Reactie plaatsen

Reacties

Hepke en Dieuw
4 jaar geleden

Lieve familie,
Waren héél benieuwd hoe het jullie vergaat. Hebben met veel belangstelling het blog gelezen én gelachen bij die van de 14e.
Maar begrijpen ook dat het, gezien de omstandigheden, wel goed gaat!.
Geniet maar doe ook vooral voorzichtig.
Hier gaat het, meestal tussen vier muren, goed. We passen ons aan.
Groetjes en een knuffel voor jullie allen.