Bespiegelingen

Gepubliceerd op 23 april 2020 om 08:20

Het water is een spiegel.

 

Maar niet een gewone, met een paar golven erop vervormd het beeld. Als het bijna windstil is, krijg je hele mooie effecten.

 

De masten en de verstaging zijn rechte lijnen - maar worden nu flink vervormd. De golfjes zijn hier nog heel klein - de lijnen zijn niet onderbroken.

Iets later zijn er meer golven en begint de spiegeling op een surrealistisch schilderij van Salvador Dali te lijken - heeft hij zijn inspiratie soms bij het water opgedaan?

Ja hoor, dit is duidelijk een portret van zijn muze, Gala.

Door de vertekening krijg je een mooie dynamiek in het schilderij.

Als het water echt als een spiegel is - verdubbeld wat er boven water zit. 

Hier is net een vis aan het oppervlak geweest - hij laat een kring in het water achter die steeds groter wordt. De kring is extra goed te zien door de rode kleur, afkomstig van een dekzeil op de boot erachter.

Golven op het water werken ook goed om zonlicht te reflecteren - hier zie je de oplichtende strepen op de romp van een schip - het zonlicht is hier vervormd tot een zebra patroon.

Als je onder een hele lage hoek een foto maakt, worden de verticale afmetingen in elkaar gedrukt - dat geeft een grappig effect.

Bij een dunne laag water boven een bont gekleurde bodem wordt het helemaal een kleuren festijn. De golven werken hier als lenzen en als prisma - het zonlicht valt in de kleuren van de regenboog uit elkaar. Let op de volgorde - steeds rood-oranje-geel-groen-blauw.

Hier zie je hoe een boot een haven uitvaart bij vrijwel windstil weer - alle golven komen van het schip zelf. 

Hier zijn de golven wat hoger - de vervorming wordt veel groter. De rode kleur is afkomstig van een schip met een rode romp - hier is de romp afgebeeld in duizenden stukken -  uit elkaar gevallen omdat de spiegel zoveel vervorming heeft. Bij ochtendlicht.

Hier hetzelfde schip in avondlicht. De tinten zijn nu veel warmer.

Bij de spiegel in uw badkamer heeft het beeld dezelfde kleur als het origineel. Bij de zee als spiegel is dat niet het geval, de kleuren zijn doffer en koeler, met meer blauwtinten. 

In de haven van Antibes zijn de letters van het havenkantoor spiegelend. De zon laat daarom de naam van de haven achter in spiegelbeeld, op elk moment van de dag op een iets andere plek.

Hier schijnt één Grote Centrale Zon op de zee, en zie je daardoor heel veel kleine sterren. Het universum op miniatuurschaal. 

Hier precies dezelfde zee, een klein stukje verderop, maar nu onder een lage hoek gefotografeerd - alles wordt licht.

Dit is een ijle wolk hoog in de lucht - door breking van licht ontstaat een regenboog.

En dit is hoe het er uitziet gespiegeld in het water.

Soms is de spiegeling mooier dan het origineel.

Hier zie je de spiegeling van een blauwe lucht in kleine golven - de kleur van de lucht is niet overal hetzelfde, daar zitten hier verschillende tinten blauw vlak bij elkaar.

Dit is een abstract schilderij 

De wereld om ons heen is vol schoonheid - de kunst is om het te zien.


Reactie plaatsen

Reacties

Ellie
4 jaar geleden

aaHoi Edwin, Ik zat een beetje treurig te zijn en wilde toch even op de computer. Toen zag ik je verhaal over spiegelingen en al die schitterende foto's die je gemaakt heb, ik vond het prachtig en je hebt me even een gevoel van betovering gegeven. Misschien g ik het wel proberen te schilderen!!
Groet Ellie en Paul

Margreet Sanders
4 jaar geleden

Hallo Edwin,
Wat een prachtige artistieke foto's heb je gemaakt van het spiegelende water. Ik ben onder de indruk.
Liefs, margreet