Verfrissend leren

Gepubliceerd op 2 april 2020 om 06:54

We zijn nu sinds 4 maart op Corsica. Sinds 17 maart is de Franse lockdown wegens COVID-19 (het Corona Virus) van kracht. Deze lockdown zou aanvankelijk 15 dagen duren, maar inmiddels hebben we begrepen dat dit wordt verlengd tot 15 april. 

 

We moeten er dus het beste van maken.

 

Onze kinderen waren al sinds augustus 2019 op de boot met zelfstudie en zelfdiscipline met de school stof bezig. Sinds kort doet heel Nederland dat noodgewongen met ons mee - erg aardig deze morele steun. 

 

De scholen in Nederland zijn dicht, maar de kalender staat niet stil en dus moet er nu thuis geblokt worden. En zo moeten alle scholieren in Nederland hetzelfde ondergaan waar wij nu ruim een half jaar ervaring mee hebben.

 

Daarom geven we onze tops en tips voor scholieren om thuis effectief te leren - verfrissend leren!

 • Ga na het ontbijt eerst iets actiefs doen, maar niet op de plek waar je ontbijt hebt gehad, en niet op de plek waar je huiswerk gaat maken. Pak een voetbal en ga de tuin in - pak een jo-jo of een tol en ga op het balkon. Maakt niet uit wat, maar doe iets actiefs met frisse lucht. Hierdoor kom je uit de slaperige energie van het ontbijt, en kom je in je eigen kracht, en stroomt het bloed lekker door je lijf.
 • Begin huiswerk met iets wat je goed kan - dan kom je op snelheid. Zit je lekker in de flow, doe dan iets wat je moeilijk vindt.
 • Zijn er vakken die je saai vindt? Doe dan een kort stuk van het ene saaie vak, dan het andere niet-bijster-interessante-vak, en dan weer het ene saaie vak. Deze afwisseling maakt het meer overzichtelijk en je zult merken dat je het ook leuker gaat vinden. Ga maar na - een ellenlange speelfilm is zoooooo saai, maar knip er drie korte flitsen uit, zet ze achter elkaar, en je hebt een fantastische teaser die je keer op keer wilt zien. Deze methode werkt ook voor schoolvakken.
 • Doe geen verschillende talen direct achter elkaar - het is te verwarrend om engels en frans achter elkaar te doen.
 • Gebruik de online hulpmiddelen om te oefenen. Niets werkt beter om spelling onder de knie te krijgen.
 • Neem elke drie kwartier een korte pauze - drink wat water, eet een appel, pak de jo-jo nog een keer, zet je raam even wijdopen en begin dan met het volgende vak.
 • Maak op vrijdag middag de planning voor de volgende week - wat ga je op welke dag doen om ervoor te zorgen dat je de volgende vrijdagmiddag om 13:00 alles af hebt? Hang die planning boven je bureau en streep steeds af waar je klaar mee bent. Dat geeft helderheid en een voldaan gevoel elke keer als je wat kunt afstrepen.
 • Heb je vrijdag met glans je planning gehaald? Beloon jezelf dan direct door iets leuks te gaan doen.
 • Wie zich voorbereidt op een toets moet alle stof uiterlijk 3 weken voor de toets hebben doorgenomen, en de laatste drie weken alleen nog maar herhalen. Anders ben je bij de toets de helft al weer vergeten.
 • Voldoende’s haal je door te oefenen, oefenen en te oefenen - niet door alleen maar in lesboeken te neuzen.
 • Goed leergedrag wordt door ouders steevast beloond met een heerlijke traktatie - meestal sappig vers fruit, of als het echt niet anders kan, met chocola en chips.

 

Hierbij helpt het enorm als je tussen de vakken door even aan dek van een schip een fok strakker moet trimmen, een nieuwe koers moet uitzetten, de navigatie op de computer even controleert of de dolfijnen naast het schip in de gaten houdt. Toegegeven, dat is van achter een scholieren bureau thuis wat lastiger te realiseren dan aan boord van de Bleu Magenta, maar met een paar goede posters aan de muur en wat fantasie kom je ook een heel eind.

 

Wie zo ver zeilt als wij kan dat alleen maar doen met een goed dagritme van vroeg opstaan, vroeg de haven uit en voor donker aankomen op de bestemming. Maar nu liggen we door de lockdown vast in de haven en is ons dagritme in de war. De dwingende reden om vroeg op te staan is bij ons weg, en wie niet meer op tijd op school hoeft te zijn heeft hetzelfde gebrek aan vast dagritme. Daar komt ook de zomertijd nog bij en dat helpt ook niet bij het vinden van een nieuw ritme.

 

Programmeer je telefoon zodat je favoriete muziek klinkt om 08:00, 10:00, 12:00, 14:00 en 16:00 uur. Dan kun je heerlijk uit je dak gaan om de twee uur - heb je een vast ritme - en ben je goed bezig je hersenen met zang, dans en een opzwepend ritme te stimuleren.

 

Onze haven is ook verfrissend. Om precies te zijn, de douche is dat. De douchetemperatuur is namelijk afgesteld op dat wat je in hoogzomer na een lange dag in de hete zon van Corsica nodig hebt - een paar minuten de tijd om met water, kouder-dan-lauw, op je lijf je oververhitte lichaamstemperatuur weer tot een gezonde waarde laten dalen. 

 

Voor ons is deze douchetemperatuur in dit jaargetijde toch wel erg fris. We hebben er het volgende op gevonden. We gaan alle vijf direct na elkaar, het blijkt dat de temperatuur na een paar minuten douchen zeker 3 graden warmer wordt. De hardste bikkels gaan eerst - en gebruiken een ninja-ademhalingstechniek tegen onderkoeling. De liefhebbers van comfort gaan als laatste. 

 

Als je je van tevoren met een nat washandje grondig inzeept, ben je bovendien ook zo klaar onder de douche - zo snel dat je niet eens merkt welke temperatuur het eigenlijk is.

 

Deze tijd vraagt om frisse ideeën. Hebt u er nog een paar? Laat het ons weten!

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Judith
4 jaar geleden

Wat een goede tips! Een deel ervan doen we al maar er staan ook een paar nieuwe bij! Bedankt daarvoor!!!!