Frankrijk 15 dagen in totale isolatie - dag 1

Gepubliceerd op 17 maart 2020 om 16:06

De Franse president Macron heeft maandag avond 16 maart om 20:00 de nieuwe Franse maatregelen bekend gemaakt om de gezondheidseffecten van het Corona Virus (COVID-19) zo ver mogelijk in te perken.

 

De maatregelen zijn dinsdag 17 maart 2020 ingegaan om 12:00 en duren ten minste 15 dagen.

 

Je mag de straat niet meer op, niet te voet, niet met auto, niet met openbaar vervoer. Tenzij je een dringende reden hebt: 

  • Bepaalde beroepsgroepen zoals politie, medisch personeel, voedsel voorziening moeten uiteraard wel werken.
  • Je mag naar de apotheek of supermarkt
  • Je mag zorg verlenen aan familieleden die elders wonen
  • Je mag naar buiten voor lichamelijke oefening - frisse lucht - maar dan ver van anderen verwijderd.

 

Op overtreding staat 135 euro boete.

 

Verder zijn de buitengrenzen van de EU dicht voor een periode van 30 dagen.

 

Het Franse nieuws en alle maatregelen tegen verdere besmetting kun je - in de engelse taal - op de voet volgen op www.france24.com

 

Van het havenpersoneel van Porto Vecchio hebben we formulieren gekregen die je ingevuld en ondertekend bij je moet hebben als je naar buiten gaat. Hierop moet een van de bovenstaande redenen zijn ingevuld.

 

Alle scholen en opleidingen zijn dicht. Veel bedrijven zijn dicht, sommigen werken vanaf thuis. Restaurants, bars, sportfaciliteiten zijn dicht. 

Deze ochtend, zijn we nog naar de supermarkt geweest, een paar uur voor het ingaan van de maatregelen. Er stond een rij van ongeveer 10 mensen buiten te wachten, op meer dan een meter afstand van elkaar, zoals wordt voorgeschreven. De supermarkt laat steeds ongeveer 15 mensen binnen, wacht tot die klaar zijn en dan mogen er weer nieuwe mensen in. Het is een grote supermarkt, dus je hebt ongeveer 2 hele gangen voor jezelf bij deze bezettingsgraad. Na ongeveer twintig minuten wachten mogen we naar binnen.

 

Alles is volop te koop en de klanten zijn gelaten en kalm. 

Bij binnenkomst moet je eerst je handen ontsmetten met een desinfectie gel. Het handvat van de winkelwagen kun je ontsmetten met een nat-hygiene doekje. 

 

Niemand heeft vandaag Corona bier gekocht - de pallet is nog helemaal vol.

 

Gisteren heeft Marttje ook nog flink wat boodschappen gedaan, bij de mega supermarkt verderop. Ze kon meerijden met een hele aardige dame die we eerder op de kade hadden ontmoet. En zo hebben we voldoende van alles aan boord - het is alleen oppassen als ik ’s ochtends mijn sokken uit een kastje wil pakken in onze hut - er ligt nu een doos eieren voor het kastje, ergens anders was geen bergruimte voor voedsel meer. De verse groente ligt buiten onder de sprayhood. Binnenkort krijgen we witte kool en een keer hutspot.

 

Zoals in de vorige blog is vermeld is onze haven geheel in quarantaine - er mogen geen nieuwe schepen meer in. Vanmorgen vroeg probeerde een zeiljacht van een meter of 13 het toch. De havenmeester rukte direct uit met het zwaarste materieel, een enorme speedboot met 2 keer 200 pk, om de nieuwkomer de haven weer uit te krijgen.

 

Het bleek een schip uit Italië, varend met een Franse vlag in de hekstag, dat probeerde de haven in te komen. De schipper mocht op een afgezette kade aanleggen, water bunkeren, en moest daarna direct weer vertrekken. Het havenpersoneel vermeed elk contact met het schip en de schipper. 

 

De Italiaanse schipper baalde zichtbaar, maar had geen andere keus dan met vers water aan boord rechtsomkeert te maken. Het weer en de weersvooruitzichten zijn voor de komende 5 dagen goed - ik hoop dat de schipper in die tijd een goede haven kan vinden. Maar waar? Alle havens van Corsica, Sardegna, Sicilië, Elba en het vaste land van Italië en Frankrijk zijn dicht. 

De situatie in Spanje ken ik niet, maar zal niet veel anders zijn.

 

Je kunt als schipper van buiten eigenlijk alleen nog maar ankeren in een baai, of een piepkleine haven zonder toezicht aanlopen. Ik ben blij dat wij niet in die omstandigheden zijn. Je zult maar drie weken geleden vertrokken zijn vanuit de Caribische zee naar Europa en nu ergens een haven aan willen lopen - grote kans dat je niet weet wat de situatie is met het Corona virus is. Ik hoop dat voor dit soort gevallen de schepen in afgezonderde isolatie ergens aan een kade mogen liggen, en niet op zee hoeven rond te zwerven tot het allemaal voorbij is.

 

Ik realiseer me dat de kade waaraan we nu liggen feitelijk een buitengrens van de EU is. Je kunt vanuit China per schip naar Porto Vecchio komen zonder onderweg douane tegen te komen.

 

Naarmate de middag vordert wordt het stiller op straat. Er rijden nu nog maar sporadisch auto’s. Je ziet vrijwel geen voetgangers. De werklieden die aan de havenbestrating werken hebben hun spullen opgeruimd en ingepakt - de straat blijft de komende 15 dagen open liggen denk ik.

 

De stemming aan boord van de Bleu Magenta is ontspannen. We weten dat we hier 15 dagen vast zitten. We hebben volop frisse lucht op ons achterdek en kunnen op de steigers heen en weer lopen, en douche en toilet zijn beschikbaar in het havengebouw vlakbij. 

 

In deze periode zullen we Corsica niet kunnen bekijken - een auto huren heeft geen zin. Allen via internet kunnen we foto’s opzoeken van de omgeving.

 

Gelukkig zijn er heel veel boeken en spelletjes aan boord, dus verveling zal wel meevallen. 

 

Vandaag hebben we een hijsinstallatie voor de loopplank gemaakt. Deze is vooral handig als er veel golven in de haven zijn bij harde wind. Sjouke Lute moest daarvoor acrobatiek op de giek doen - uiteraard gezekerd met een bootsman-stoel en het gennakerval. Hij heeft een katrol aangebracht op 4 meter hoog in onze achterstag.

 

 

Er komt een rust over de haven - er is minder verkeerslawaai, er zijn nauwelijks mensen. In de verte horen we op een werf nog het lawaai van pneumatisch of elektrisch gereedschap.

 

Af en toe is er wel een klere-herrie, dat is wanneer Laurens Hendrik op de step achter onze boot langs de akoestische eigenschappen van de geribbelde steigerplanken in volle vaart uittest. Naar schatting 400 Hz, 100 decibel.

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.