Corona in Corsica - havens in quarantaine

Gepubliceerd op 16 maart 2020 om 12:36

De wereld is in de ban van het Corona Virus. Na China, Italië en Iran is nu ook de ernst van de situatie doorgedrongen in Nederland en Frankrijk en vele andere landen in de wereld.

 

Kalmte alleen kan u redden. 

 

En dus blijven we heel kalm in onze haven liggen, in Porto Vecchio aan de zuid-oostkant van Corsica. We zijn kerngezond en maken er maar het beste van.

 

De bars en cafe’s waren gisteren (zondag) al gesloten. Vanaf vandaag, maandag 16 maart, is de jachthaven gesloten. Schepen mogen er niet meer in, om mogelijke verspreiding van het virus per schip te voorkomen.

 

In de vlaggenmast hangt nu geen Europese vlag meer, maar in plaats daarvan twee maritieme seinvlaggen. De gele vlag betekent "quarantaine". De gele vlag met twee zwarte blokken betekent "stop uw vaartuig onmiddellijk". Samen betekenen deze vlaggen dat een schip dat van zee komt de jachthaven niet mag invaren omdat de haven in quarantaine is.

 

 

Van het haven personeel krijgen we alle medewerking en begrip. De douches en toiletten mogen we gewoon gebruiken. Een grote supermarkt met volle schappen is op 5 minuten loop afstand. Een groot winkelcentrum is 15 minuten van hier. 

 

De bevoorrading van de winkels op het eiland Corsica gebeurd via grote veerponten die een paar keer per week met flink veel vrachtwagenopleggers in de haven komen. Er zijn 7 van dit soort havens in Corsica, en Porto Vecchio is daar één van. 

 

Er is op 10 minuten lopen een natuurgebied langs de zee waar we IJsvogels gezien hebben. Mogelijk zitten hier zelfs Flamingo’s. Dus geen gebrek aan frisse lucht.

 

We wassen onze handen, drinken regelmatig water, desinfecteren onze handen als we weer op de boot komen en houden een paar meter afstand tot andere mensen.

 

Het weer is aangenaam. Kalme wind uit het noordoosten. Achter onze sprayhood is het luw en in het zonnetje erg lekker.

 

We volgen het Corona nieuws via internet sites. Zolang het aantal nieuwe gevallen per dag groter is dan van de dag ervoor wordt de situatie ernstiger. 

 

Voor ons in van belang dat de havens in Sardegna en Sicilië weer open gaan. Dat is voor  ons immers de route naar Griekenland. Het is natuurlijk mogelijk om via een hele lange etappe van ongeveer 650 mijl rechtstreeks naar Griekenland te zeilen maar dat lijkt uiterst onverstandig. We zouden daarvoor een week lang dag en nacht moeten doorzeilen en dat gaan we niet doen.

 

Deze weken zijn perfect om dat dikke boek dat u altijd al wilde lezen nu eens ter hand te nemen. En ook zijn we in de vasten tijd - dit jaar moeten velen gedwongen afzien van consumptie. 

 

Dit geeft ons allen stof tot nadenken. 

 

De foto's beneden: de baai van Porto Vecchio met veel rotsen. Het brakwater gebied landinwaarts waar IJsvogels vissen. Onze haven met de vestingstad van Porto Vecchio op de achtergrond (wie ziet de Bleu Magenta liggen?)


Reactie plaatsen

Reacties

Janny Datema
4 jaar geleden

hartelijke groet vanuit Nederland! Voor jullie ook veel sterkte en succes met het hoofd koel houden.
Janny

Dieuw en Hepke
4 jaar geleden

Lieve familie,
Goed om te weten dat jullie " in alle rust" in Porto Vecchio zijn; het is niet anders. Maak er maar een goede tijd van.
Veel succes, sterkte én groetjes van ons.