Elba

Gepubliceerd op 3 maart 2020 om 17:36

We zijn nu een paar dagen op Elba en hebben te voet en met de bus het eiland bekeken. Met de bus kom je het hele eiland rond door de verschillende bussen te nemen. Het centrale punt van de busmaatschappij is onze haven, Portoferraio, lekker makkelijk. We zijn eerst een dag naar de uiterste westkaap geweest, Pomonte. De route erheen slingert over het eiland, meest langs de zee, en af en toe dwars over het eiland of naar een hoog op een berg gelegen dorpje. Later zijn we naar het meest oostelijke punt geweest, Portoazzuro.

 

Op heel Elba wonen ongeveer 30 000 mensen, de meeste dorpen zijn klein. Tourisme is hier overduidelijk de belangrijkste inkomstenbron, overal zie je hotels en appartementen en de dorpjes puilen uit van barretjes, restaurants en terrassen. Daarnaast is er een beetje wijnteelt en olijventeelt, en een paar kleine vissers. Elba staat vooral bekend om zijn zeer gevarieerde flora - er zijn een aantal soorten bloemen en struiken die nergens anders ter wereld voorkomen. We nemen u mee rondom Elba en laten wat van de mooiste plekjes zien.

 

Het dorp het dichtste bij de westkaap, Pomonte, ligt tussen zee en bergtop. De weg erheen is adembenemend mooi. Als wij er zijn is het bewolkt (dat zie je nooit op de foto's op internet, maar het kan echt). Het centrum is een kerkje. Op het moment dat we de bus  uitstapten begonnen de klokken te luiden, heel feestelijk.

Sjouke Lute en Laurens Hendrik komen uit het land van de deltawerken - en dus brengen ze deze kennis in de praktijk in de bedding van een riviertje dat vol ligt met stenen in allerlei maten. Uitein 

In de rivierbedding zien we ook veel van de vliesjes die we op weg naar Genua voor het eerst op het water zagen drijven. Ze zitten hier in de beek op allerlei stenen, ook een stuk de rivier op, dus in zoet water. We houden het er nog steeds op dat dit iets met voortplanting van mosselen te maken heeft.

Als we een stukje langs de zee lopen zien we dat een stuk van een asfaltstraat weggeslagen is door hoge golven, zo te zien is het nog maar net gebeurd, niemand heeft hier iets opgeruimd.

Aronskelken bloeien hier in het wild.

Napoleon is 10 maanden op Elba geweest. Hij was verbannen uit Frankrijk, na de verloren oorlog tegen een geallieerd leger met Britten en Pruisen. Op Elba zat hij niet gevangen, wat je zou denken met een banneling. Nee, hij was keizer van Elba en woonde in een gele villa.

Het leven van Napoleon wordt mooi samengevat in de prenten hier beneden. De slag bij Waterloo schittert hier door afwezigheid.

Dit is de tuin horend bij de villa van Napoleon, daaronder het uitzicht vanuit deze tuin.

Sommige rotsen hier zijn groen.

Portoazzuro is een mooi havendorpje aan de oostkant van Elba. Het weer was mooi, tijd voor een frisse duik.

Er loopt een wandelweg langs de zee, vol prachtige bloemen. Het uitzicht over de zee is fenomenaal.

Er zijn van die dagen dat je een gelijk paar schoenen niet kunt vinden ...


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.