Wandelen door Portoferraio (Elba)

Gepubliceerd op 29 februari 2020 om 17:06

Elba is een bijzonder eiland. Het ligt op een vrij beschutte plek in de Middellandse Zee tussen het Italiaanse vasteland en de grote eilanden Corsica en Sardegna (Sardinië). Het eiland is ongeveer 25 kilometer (oost-west) en 10 kilometer (noord-zuid) en bestaat uit rotsachtige bergen met veel groen. De kust is heel erg grillig, met veel mooie baaien en natuurlijke havens.

 

De Romeinen wisten tweeduizend jaar geleden al dat de beste natuurlijke haven op Elba ligt op de plek die nu Portoferraio heet. Komend vanaf het noorden kom je in een inham die als een slakkenhuis naar binnen draait, zodat je binnenin tegen golven uit elke windrichting bent beschermd. 

De Bleu Magenta ligt nu in deze haven, aan de kade, kijk zelf maar (tip: zoek een blauw zeiljacht).

 

Wie op internet zoekt naar Elba krijgt vele oogstrelende foto's te zien (zoek ze maar eens op), en ook een luchtfoto waarop de grillige kust goed is te zien (dit is Elba gezien vanuit het westen met het vasteland van Italië op de achtergrond):

In de boekjes en folders van de tourist information zien we allerlei prachtige wandelingen die ons door bergachtig landschap voeren langs rotsen vol met orchideeën rijk van een natuurlijk parfum. Klinkt goed, gaan we bekijken. Vandaag is het daar niet een goede dag voor, er staat een frisse zuidenwind. In de luwte van het achterdek is dat goed te doen, maar op de kade is het fris. Vandaag gaan we wassen, boodschappen doen en de haven met stadje verkennen. Na de lunch is er tijd voor een wandeling door Portoferraio, loopt u even mee?

 

De haven en de vestingen bepalen het aanzien van het stadje.

Vlak voor de haven kwamen wij een rots met een wit licht tegen (2 flitsen, Iso, 4 seconden).

De vuurtoren is de hoogste punt van de stad.

Citroenen en sinaasappels groeien hier aan de boom.

Wie vanuit de haven naar dit mooie strandje wil, moet eerst een heel eind klimmen en dan weer alles afdalen. 

Dit is het huis waar Napoleon Bonaparte - de verbannen keizer van Frankrijk op Elba woonde. Uit het raam kon hij naar zijn geboorteland Corsica kijken (de foto boven is zijn uitzicht). Er is nu een museum. Niet veel mensen die moedwillig grootschalige oorlogen zijn begonnen krijgen een museum, Napoleon wel.

De veerboten bepalen hier het straatbeeld.

Wist u dat er in het dierenrijk ook voyeurs zijn? Deze Meeuw hoort daar bij.

Het meest in het oog lopende landschappelijk element in Elba is de zee.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.