Beschut in La Spezia

Gepubliceerd op 27 februari 2020 om 15:03

De afgelopen dagen hebben we een harde wind uit westelijke richtingen gehad. Vlagen van windkracht 8 en meer op volle zee. Daarmee was een overtocht naar Elba of Corsica niet verstandig. Na Portovenere hebben we daarom een haven opgezocht die goed beschut ligt. De beste bleek La Spezia. Vergelijkbaar met Cartagena in Spanje ligt de baai hier geheel afgeschermd door bergen en eilanden van zuidwest, via west, noord tot oost. En golven uit het zuiden maken ook geen kans, we liggen achter een grote strekdam aan de door vaste kade's omringde Portomirabello.  Beter beschut kan het niet. 

 

En dat bleek - op woensdag zou er 45 knopen wind staan op zee, wij hebben in de haven niet meer dan 15 gehad. Heerlijk, een berg van 600 meter aan de goede kant van de haven.

Er is een grote containerterminal in La Spezia, waar elke dag een of twee nieuwe schepen komen laden en lossen.

La Spezia is ook een militaire haven, waar een stuk of 10 kleinere kruisers liggen. Ook ligt er diep in de militaire haven een driemaster. Of het de America Vespucci is - pronkstuk van Italië - kan ik niet met zekerheid zeggen. Je kunt de militaire haven niet ver genoeg inkijken om dit te zien, en burgers zoals ik worden ferm tegengehouden bij de slagboom.

 

Geen nood, dan neem ik een kijkje in het Marine Museum. Tenminste, dat dacht ik te gaan doen. Helaas, alle musea en bibliotheken zijn op last van de provincie Liguria gesloten vanwege het corona virus dat ook in Italië is gesignaleerd.

 

Gisteren zagen we mensen bij de Kathedraal van Firenze met hun mobiele telefoon selfies maken - de grap was dat ze mondkapjes voor hadden. Waarom je zo uitgedost dan selfies maakt is mij een raadsel - maar grappig zag het er wel uit.

 

La Spezia blijkt een vriendelijke stad met een overzichtelijk centrum. De straten zijn in een ordentelijk ruitjespatroon neergelegd, waardoor kans op verdwalen miniem is. Er is elke dag een grote markt, op een overdekt plan. Hier is volop keuze in allerlei verse waar. Er zijn zeker meer dan 20 verschillende groenteboeren waar je uit kunt kiezen. 

 

Hier volgt een kleine impressie van La Spezia. 

 

In het stadspark bloeien de bomen volop.

Garibaldi, zeg maar de Willem van Oranje van Italie staat strijdlustig op een paard. 

In de stad is er ook een flinke heuvel - wie in deze straat woont moet daarom elke dag flink klimmen.

De containerterminal ligt op een steenworp afstand van onze jachthaven. Elke dag zien we schepen komen en gaan.

Maandag was wasdag - en de droger was in de stad - dus moesten we een stuk lopen met het wasgoed. Deze fraaie hangbrug is de loopverbinding tussen jachthaven en stadscentrum.

Tijd voor een klusje: het touw van de traveler van de grootschoot was aan vervanging toe.

Edwin

In het voetbalgekke Italië zijn Nederlandse voetballers nog steeds populair.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.