Extravaganza

Gepubliceerd op 12 februari 2020 om 16:59

Hoe verder we de Middellandse Zee opvaren, hoe extravaganter de motor jachten die we tegenkomen. Deze jachten zijn we op het water nog nauwelijks tegengekomen - minder dan 20 exemplaren heb ik onderweg gezien, tegen meer dan 1000 zeiljachten in alle maten. Moeten we hieruit concluderen dat wie het geld heeft voor een miljoenenjacht, misschien niet genoeg tijd heeft om er mee onderweg te zijn? Geen idee, maar wel een leuke vraag voor antropologisch onderzoek onder miljardairs. 

In de haven Porto Maurizio bij Imperia aan deLigurische kust van Italië  ligt een groot aantal zeer luxe motor jachten. Kijkt u even mee?

Dit is een motorjacht van 53 meter luisterend naar de naam Galaxy of Happiness. Op internet zijn er heel veel foto's van te vinden. Kijk maar eens op

https://www.fraseryachts.com/en/yacht/galaxy-of-happiness/

Het schip is gebouwd met een zeer extreme lengte-breedte verhouding (smalle romp, lange waterlijn). Met 300 ton gewicht haalt het schip toch 30 knopen. 

Het rode zeiljacht op de voorgrond is ongeveer 30 meter lang - let op de bijboot op een vaste plek op het achterdek.

Vroeger mat je een zeilschip aan het aantal masten - tegenwoordig meet je een motorjacht aan het aantal zonnedekken. De kleine vissersbootjes vooraan geven je een beetje een idee van de lengte van dit schip.

Hier een heel speciale boot - De Iceberg uit Bikini van 33.83 meter - zo te zien gemaakt voor moderne expedities. Het schip heeft de slanke vorm van een torpedobootjager. De uitrusting is compleet met een aluminium speedboot, een snelle rubberboot, twee kano's en verder allerlei surfplanken in het ruim. Een extreem laag achterdek zijn ideaal voor zwemmen en kano lanceren. De twee grote masten zijn perfect voor hijsen van de vloot. Met 93 ton waterverplaatsing en twee maal 500 pk dieselmotoren haalt ze een kruissnelheid van 12 knopen. Het schip gebruikt bij 1750 RPM (goed voor 12-13 knopen snelheid) tussen 80-90 liter diesel per uur (afhankelijk van wind en golven).

 

Meer informatie en veel foto's over dit prachtige schip op https://www.boatinternational.com/yachts/the-superyacht-directory/iceberg--39131

en op

https://www.berthon.co.uk/yacht-sales-brokerage/yacht-for-sale/fpb-97-iceberg/

 

Het schip uit 2014, gebouwd in Nieuw Zeeland, is nu in Imperia (Italië) en te koop voor 6.75 miljoen Euro. Wie langs de ruige kusten van Noorwegen, IJsland, Canada, Alaska, Patagonie een eigen expeditie wil varen met alle comfort hoeft niet verder te zoeken: dit schip is er perfect voor. Het uitzicht uit de stuurhut - tevens salon - is magnifiek. Beschouw het als een verbeterde versie, maar op kleinere schaal, van de Calypso van Jacques Cousteau. 

Minder extreem, maar wel heel fraai, de Livingstone uit Urk. Vast van een visser in goeden doen.

Gelukkig heeft de haven ook de kleinste van alle zeilschepen - de Optimist - welke zeiler heeft er niet in gezeild?

 

Edwin


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.