Goop

Gepubliceerd op 25 januari 2020 om 11:29

Vandaag las ik de Volkskrant.

Weet u wat GOOP is? Ik wist het niet. Het blijkt het internet bedrijf te zijn van actrice en Oscar winnares Gwyneth Paltrow.

 

Voor de theatermakers en satirici van deze wereld wordt GOOP een goudmijn. Er is zoveel op aan te merken dat je bijna niet weet waar je aan moet beginnen.  

 

Gwyneth Paltrow heeft een internet bedrijf opgericht waarvan de naam bestaat uit haar initialen met daartussen  twee O's: GOOP. Elk internet bedrijf met twee O's in de naam wordt succesvol, is haar motivatie.

GOOP, of ook wel The Goop Lab is een wellness bedrijf dat allerlei behandelingen in petto heeft. In het artikel van Tonie Mudde in De volkskrant van 25 januari 2020 gaat het vooral over wat er medisch en wetenschappelijk gezien niet klopt van de behandelingen die The Goop Lab aanraadt.  Zeer dubieus en onwetenschappelijk, mogelijk zelfs gevaarlijk.

 

Tot zover de feitelijkheden in de Volkskrant.

 

Wat mij raakte was een ander aspect. We hebben al een tijd genoten van nep-nieuws in de politiek - alternative facts. Donald Trump - volgens sommigen is hij zelfs President van America - heeft hier een kunst van gemaakt. Propaganda was nog nooit zo listig gemaakt.

 

Nu heeft GOOP vanuit een Hollywood perspectief alternative facts over alternatieve behandelingen gemaakt. Dit zal een aantal effecten gaan hebben. De bonafide alternatieve geneeswijzen hebben het altijd al moeilijk gehad erkenning te krijgen in de medische wereld. Neem nu acupunctuur, dat is in China al meer dan 5000 jaar een wetenschap en behandelmethode voor allerlei lichamelijke klachten, maar wordt in westere ziekenhuizen maar zeer mondjesmaat toegepast. Wie durft te beweren dat dit iets te maken heeft met commerciële belangen van de farmaceutische industrie hoeft niet te rekenen op sponsoring uit de medische hoek. Ziekmakende commerciële belangen. 

 

Omgekeerd geldt ook dat niet alles wat alternatief is, heilzaam zou zijn. Dat is bij alternatieve medische behandelingen methoden iets om rekening mee te houden. Kaf en koren, wie kan ze van elkaar scheiden?

 

GOOP pakt het braakliggende terrein van behandelmethoden rigoureus aan: als je een behandel methode maar op een manier kunt brengen die entertainment waarde heeft, dan zou dat genoeg kunnen zijn om mensen uit de Netflix generatie zover te krijgen dat ze dit gaan uit proberen.  Geen gedegen wetenschappelijke onderbouwing, geen eeuwen-lange beproefde traditie. Nee, gewoon instant-gratificatie door entertainment treatment. Je zou dit entertreatment kunnen noemen.     

 

Of GOOP succes zal hebben - we gaan het zien. Ik wens alle dames en heren theatermakers en satirici van deze wereld een succesvol 2020 - met grappen maken over GOOP kan hun jaar niet meer stuk.

 

Edwin 

Het volkskrant artikel van Tonie Mudde over GOOP:

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/actrice-gwyneth-paltrow-frustreert-wetenschap-met-dubieuze-therapieen-in-netflix-serie~be40163a/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=copylink

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.