Winterstop in Frejus

Gepubliceerd op 27 december 2019 om 14:35

Voor dit jaar zijn we klaar. Vandaag hebben we 100 meter gevaren, om de Bleu Magenta aan te meren bij een steiger waar het schip een paar weken lang storm-zeker is. Met het hek aan een betonnen steiger, zodat de Mistral geen kans maakt. Links en rechts alle ruimte, zodat de stootwillen niets hoeven te doen.

 

We gaan nu naar Nederland, met een huurauto, voor de toetsen van de school van Maaike Grytsje, Sjouke Lute en Laurens Hendrik. Dit combineren we met bezoek van familie en vrienden in Nederland.

 

We kijken ook terug op de reis van afgelopen jaar. Heeft het gebracht waar we op gehoopt hadden?

Dat zeker en nog heel veel meer. De kust van Europa is prachtig. Vanaf het Nauw van Calais tot de Cote d' Azur  een langgerekt, zeer afwisselende kustlijn met rotsen, kliffen, stranden, soms hoge golven, steile kapen en heel erg veel vuurtorens. 

De volgende hoogtepunten krijgt u van ons op een rijtje:

 

Laurens Hendrik:

Uitzwaaien bij vertrek uit Heeg. Platbodem op volle zee voor de Franse kust. De veilige Haven in Frejus. Onze snelle oversteek over de Golf van Biskaje. De zeildag naar Roses met Roos aan de telefoon en springende Tonijnen vlak naast onze boot. De gezellige haven van Almerimar met uitzicht op een mooie schoener. De rit in een witte Audi door de Picos de Europa. 

 

Sjouke Lute:

De walvis naast onze boot. De tocht met Kostja van Muxia naar Muros, De eerste dolfijnen tussen Guernsey en Roscoff. De Algarve. De hoge bruggen van Porto. De invaart van Lissabon. Barcelona was echt prachtig. Zeilen bij windkracht 8 - met het juiste gereefde zeil kunnen we dan gewoon goed doen. De steen bij Ile de Batz zal ik nooit vergeten.

 

Maaike Grytsje:

Feest voor vertrek. Het eiland Guernsey met de prachtige haven tussen de rotsen van Beaucette Marina. De probleemloze oversteek van de Golf van Biskaje (probleemloos? ach, een paar keer overstag midden in de nacht om uit te wijken voor wat vissers). De mooie Ria's in Noordwest Spanje (van Viveiro tot Baiona). De tocht bij windkracht 7 van Muxia naar Muros met wind in de rug en surfend met 10 knopen van de golven af. Lissabon was ongelooflijk mooi. Aapjes van Gibraltar. Barcelona. Allemaal prachtig, maar het echte hoogtepunt was natuurlijk de release van net nieuwe single van Lil Nas X en RM Seoul town road.

 

Marttje:

Het meest opmerkelijke? Dat ik meegegaan ben. Dat was voor mijzelf ook wel een verrassing. De mooiste natuur: de eilanden bij Frioul net buiten Marseille. De natuur van Portugal. De tocht door de bergen van de Sierra Nevada naar Granada. Zeilend met ruime wind, kracht 5, de baai van Gibraltar binnenkomen, langs de gigantische vrachtschepen die daar voor anker liggen (en langs een paar die wel varen). De ongelofelijke dolfijnen show op de grens van de Algarve (Portugal) en Zuid Spanje: 100 dolfijnen in een half uur met windstil weer, iedereen op het voordek.

 

Edwin:

Te veel hoogtepunten om op te noemen, daarvoor verwijs ik naar de meer dan honderd blogs en de uitgebreide foto galerij. Het echte hoogtepunt is dat we een goede bemanning zijn geworden en het schip bij alle weer en wind onder controle hebben. In goede gezondheid en met de boot in goede staat hebben we 5631 kilometer gezeild en daarbij alle grote kapen tussen IJmuiden en Saint Tropez gerond. Prachtige natuur, heerlijk gezeild, veel cultuur gezien, veel historie. Langzaam begin ik Europa beter te begrijpen en de diversiteit te waarderen.

 

We zijn nog lang niet verzadigd, volgend jaar gaan we weer verder in de richting van Griekenland! Het eerste wat we op zee dan tegenkomen zijn deze rotsen voor de kust van Saint Raphaël. 

 

Bonne Année!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.