Winterklaar

Gepubliceerd op 19 december 2019 om 15:08

Winterklaar. De boot willen we winterklaar maken.

Daarbij moest ik direct denken aan Jacobse en Van Es, de twee Haagse jongens die gevraagd en ongevraagd uw Tuin Winterklaar maken. Wie deze typetjes van Kees van Kooten en Wim de Bie (Koot & Bie) niet kent moet maar eens gaan kijken op Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=Sr_Yh5FyE78

Wie ze wel kent kan nog eens nagenieten van deze Meesters van de Instant Improvisatie - wie maakt er tegenwoordig nog live televisie en geeft daarbij satirisch commentaar op het nieuws van zonet (zoals in Keek op de Week). 

 

Afijn, wij komen er ook niet onderuit om de boot winterklaar te maken, maar zullen dat maar liever zelf doen dan dit over te laten aan twee malafide gosers met basterdsuiker. We liggen nu een week in de goed beschutte haven van Frejus, ergens tussen Toulon en Nice. 

 

Het is deze week zeer wisselvallig weer. Het ene moment schijnt de zon, is het bijna windstil en voelt het aan als een nazomerdag, een uur later staat er windkracht 6, regent het en waan je je in de herfst. En zo gaat het de hele week. Storm en lentebriesjes wisselen elkaar regelmatig af, er lijkt geen pijl op te trekken.

 

We maken er maar het beste van. Na onze dolle deining in de nacht van Frioul (zie blog Mistral) willen we ook wel weer eens lekker rustig slapen. We hebben daarom een week een appartement gehuurd in Frejus - er staan hier een groot aantal appartementen leeg (in de zomermaanden zijn ze allemaal verhuurd, nu is de slappe tijd). Dat is trouwens goed te zien als je overdag of 's avonds langs de appartementen complexen loopt - minder dan 10% van de ramen toont door verlichting tekenen van bewoning,  bij de rest zitten de rolluiken potdicht.

 

Het appartement geeft ons ook de mogelijkheid een kerstdiner te maken - ruime keuken en alle faciliteiten om er een gedenkwaardige bijeenkomst van te maken, terwijl het buiten pijpenstelen regent. De weer voorspelling voor morgen is abominabel - en dus hebben we vandaag boodschappen gedaan en gaan morgen ons diner bereiden.

 

Ondertussen doen we de winterklussen op de boot - motor onderhouden, touwwerk nakijken en vervangen waar nodig, zijstagen aanspannen, roerkoning smeren met vaseline, reserve onderdelen voorraad op peil brengen. Ook zijn we de boot eens goed aan het drogen. Nu we een paar dagen niet aan boord wonen, en er dus geen nieuw vocht inbrengen, kunnen we met de kleine elektrische verwarming die we bij de Carrefour op de kop getikt hebben de boot droog stoken - het werkt zeker. Na een paar uur het kacheltje aan heb je het zo van 15 graden naar 22 graden, en dat maakt een groot verschil.

 

Als ik nu in de ochtend op de boot kom is er geen spoor van condens aan de koude aluminium onderdelen naast de ramen, terwijl deze drupten na een nacht aan boord slapen met 10 graden buiten temperatuur. 

 

Een van de klussen van deze week was om een goede tas te maken voor hijsen van de genaker. Met deze tas kun je de drie hoeken van de genaker al aan val, neerhalen en schoot vastmaken, terwijl je nog stil in de haven ligt. Dan is op zee het zetten van de genaker een koud kunstje.

 

Deze speciale tas kun je kopen, voor 450 euro bij de zeilmaker, of je kunt hem maken van de grote tas die bij onze rubberboot werd bijgeleverd. Voor dat laatste hebben we gekozen en dus heeft Edwin de zeilmakers spullen ter hand genomen om de tas te vernaaien tot Genaker-Lanceer-Tas (zie foto). Hoe het in de praktijk blijkt te werken hoort u in een latere blog.

 

Edwin


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.