Koufront bij Burriana

Gepubliceerd op 14 november 2019 om 17:35

Vandaag is het feest. Margreet is jarig en viert dat bij ons aan boord. Als ze even naar de douche is, versieren wij snel de boot. Daarna is er koffie met taart en cadeaus. 

Vandaag willen we een stukje verder zeilen. De zonsopkomst was heel mooi en er staat een westenwindje van 12 knopen. We gaan los en varen de haven uit en zetten het volledige grootzeil.

Dan komt er vanaf de bergen ten noordwesten een dikke wolk aan en neemt de wind toe. Snel reven. Even later staat er 30 knopen wind en is de wind gedraaid van 240 naar 280 graden. Ook is de gladde zee veranderd - flinke golven - type IJsselmeer windkracht 6. 

We lopen aan de wind en houden de motor bij vanwege snelle windschiftingen. Het is maar een bui, maar we moeten wel even doorbijten. Ook wordt het flink kouder - het voelt met regen en harde wind aan als 10 graden kouder dan in de haven.

Margreet vindt het allemaal prima, ze maakt volop foto's van wat er om haar heen gebeurt - lekker wat actie om haar heen. Ondertussen is het zaak koers te houden en bij harde vlagen wat op te loeven. Dat lukt prima, de Bleu Magenta blijft onder controle. Wel liggen we flink scheef.

 

Dan krijgen we nog een vlaag van 39 knopen (windkracht 8) en dan trekt de bui over, verdwijnt de regen en het zicht wordt snel weer beter.

 

Een uurtje later is de wind nog maar 10 knopen en is weer terug in het zuidwesten. Dan zwakt de wind verder af tot 5 knopen en doen we nog maar 2.5 knopen snelheid. Wat nu: motor bij, onze beschadigde genua toch maar zetten? We zien het nog maar even aan en veranderen niets.

 

Dat was een goede beslissing, want we krijgen nog flink wat wind, deze keer 28 knopen, maar een bui is niet te zien. De lucht boven de bergen is blauw - deze wind was een verrassing. Snel reven we weer en is de boot weer rustig.

 

We besluiten de haven van Burriana aan te lopen. Daar aangekomen is de wind weer afgezwakt tot 10 knopen en gaat het allemaal heel gemakkelijk. We overwegen vanaf hier Barcelona via bus/trein te bezoeken.

Vanavond Paella! Nu eerst warme chocolademelk met pepernoten.

Edwin


Reactie plaatsen

Reacties

Twan
5 jaar geleden

hoi laurens hendrik ik mis super veel
ik hoop dat ik je snel weer zie
en het gaat goed met voetbal
en wat doe je op de boot ? doei twan