Een gezonde drank voor Engelse zeelieden

Gepubliceerd op 12 november 2019 om 17:41

Trafalgar 1805 Navy Strength Spiced Caribbean Rum - zo heet de fles die vandaag aan boord van de Bleu Magenta open gemaakt is.

 

Lezing van het etiket was dermate leuk, dat we u dat niet willen onthouden.

 

De Engelse vloot heeft ongeveer 300 jaar lang aan alle zeelieden dagelijks een portie rum geschonken, een zogenaamde “tot”. Dat is ongeveer de hoeveelheid van een halve pint, een enorm flinke slok.

 

Deze  traditie is begonnen in 1655 met het uitdelen van de eerste tot rum aan de bemanning van een Engels schip in de Caribische zee door Admiraal William Penn. Dit schip was bezig  de West Indies voor de Engelse Kroon te veroveren.

 

Een bekend probleem uit die tijd was dat rum werd verdund met water - uiteraard ontoelaatbaar. Om vast te stellen dat de rum nog goed was, en zeker niet aangelengd - was een methode nodig om haar te controleren. Deze methode bestond eruit door een korrel buskruit te mengen met wat rum, dit mengsel te beschijnen met zonlicht dat door een vergrootglas geconcentreerd werd in een punt. Alleen wanneer het buskruit aldus tot ontsteking kwam, zat er genoeg alcohol in de rum.

 

De rum van het bovengenoemde merk verwijst naar de zeeslag bij Trafalgar in 1805 tussen de Franse en Spaanse vloot aan de ene kant, en de Engelse vloot aan de andere kant. Trafalgar is een kaap, en ligt aan de zuid Spaanse Atlantische kust, een stukje westelijk van Gibraltar. Het was de tijd van Napoleon Bonaparte die vele veldslagen won, en in Engeland heerste de vrees dat hij een invasie in Engeland wilde doen. De Engelse opzet voor de zeeslag was om de Franse vloot zoveel schade toe te brengen dat een invasie onmogelijk werd. Dat is gelukt - met een vloot van 27 Engelse schepen onder leiding van Admiraal Horatio Nelson werden in totaal 19 Franse en Spaanse schepen tot zinken gebracht, terwijl geen enkel Engels schip verloren werd - een enorme overwinning en reden tot grote vreugde in Engeland. Het tragische was dat de Engelse Admiraal wel omkwam, door een musket schot afkomstig van een sluipschutter in een mast van een Frans schip die de Admiraal - in vol ornaat - gemakkelijk in het vizier had gekregen. En daarom staat nu Nelsons Column op Trafalgar Square in London.

 

En daarom maakt Gibraltar Distillery Company de Trafalgar 1805 Navy Strength Spiced Caribbean Rum van 57 vol%.

 

Bepaalde gewoonten van de Engelse Marine zijn het waard opgevolgd te worden. Een “tot” schenken we niet aan meerderjarige opvarenden van de Bleu Magenta, daarvoor is onze voorraad onvoldoende en daar is ons gestel niet aan gewend, maar een romertje kan wel.

 

Vandaag zeilen René  en Margreet met ons mee - René heeft zich de rum goed laten smaken!

 

Proost!

 

Edwin


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.