Geringonça - politiek in Portugal

Gepubliceerd op 10 oktober 2019 om 18:03

Al zo lang als we in Portugal verblijven zien we overal plakkaten van politici - het is verkiezingstijd. Wie de heren en dames zijn, weten we niet. Wat ze politiek gezien met Portugal van plan zijn is ons ook niet duidelijk. Of de verhitte gesprekken tussen Portugezen in de straat over politiek gaan?  Zou best kunnen. We kunnen alleen maar afgaan op de gezichten die we zien op de plakkaten.

Het valt ons wel op dat de Communistische Partij erg actief is. In Seixal was vlak naast de haven een kantoor van de Communistische Partij waarbij op een avond een bijeenkomst was met veel vaandels, vlaggen, foto's en toespraken, kennelijk om de burgers van Seixal te bewegen op hen te stemmen.

Inmiddels hebben we de uitslag vernomen, via de Nederlandse kranten.

Er is een linkse samenwerking in een vorm die nog nooit eerder is vertoont - een Geringonça. Dit nauwelijks te vertalen woord is zoiets als een aan elkaar gelaste en geplakte machine, die zich piepend en krakend voortbeweegt. Links wint in een door-en-door katholiek land waar oorlog en dictatuur diepe sporen hebben nagelaten.

Bron:

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/socialistische-partij-van-portugese-premier-costa-wint-verkiezingen~b9fabb4c/

Edwin


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.