Bijzondere schepen 5 : Galeãdo do Sal - Gageiro

Gepubliceerd op 8 oktober 2019 om 14:35

In Portimão liggen we vlak naast de Gageiro, een traditioneel houten Portugees schip. Het is gebouwd in 1947 met zowel zeilen als motor. Dit type is afkomstig uit de regio van Aveiro (een kustplaats tussen Lisboa en Porto), begreep ik van een Portugees. Het scheepstype is Galeãdo do Sado (ook wel Galeãdo do Sal) en werd gebruikt voor transport in de Portugese Atlantische kustzone en op rivieren voor transport van Zout (vandaar de naam Sal), Kurk en Wijn. De naam Sado komt van een rivier ten zuid oosten van Lisbon. Dit scheepstype is behendig en snel vergeleken met andere vissersschepen uit die tijd.

Dit exemplaar wordt momenteel door Fernando en Jana bewoond; zij exploiteren het schip door  tripjes met toeristen te varen. Ooit was een oom van Fernando skipper op dit juweel, en al op jonge leeftijd werd Fernando gek op dit schip. Een tijd terug werd het paar gevraagd het schip te kopen en ze zeiden ja. Nu varen ze al bijna twee jaar met het schip. 

 

Ik vroeg  aan Jana hoe ze op de beslissing terugkijkt (het koppel is verhuisd van de regio Stuttgart in Duitsland naar Portugal en is overgeschakeld van een kantoorbaan naar een broodwinning op het water). Ze zei ze dat ze er nog steeds enorm van geniet. Het is hard werken, maar geeft enorm veel voldoening. Dat doet mij denken aan de ABBA tekst die naadloos past voor deze situatie:

There's no regret
If I had to do the same again
I would, my friend, Fernando 

 

De mast staat een beetje scheef achterover, net als bij de Amoroso uit Seixal. De rompvorm wijkt sterk af van de Amoroso: de zeeg is veel platter, de boeg is op de waterlijn veel scherper, en het hek is ook spits en scherp, waardoor het in deining vast goed zal varen. Er kan een fok gevoerd worden en een kluiver vanaf een vrij korte boegspriet. De kleurstelling is weer typisch Portugees met bloem motieven ter decoratie. 

Het schip weegt 18.6 ton, is 14.85 meter lang, 4.9 meter breed en 1.4 meter diep. De mast is 17 meter. Het gaffeltuig is 90 m2 aan een mast van ongeveer 17 meter. De fok en kluiver zijn samen 20 m2. 

Meer informatie op:

https://youtu.be/wKmtRHgRjtE

https://gageiro.com/gallerie/

https://pt.wikipedia.org/wiki/Galeão_do_Sado

 

Edwin 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.