Storm op de Noord Atlantische Oceaan

Gepubliceerd op 5 oktober 2019 om 19:39

Uit Nederland krijgen we regelmatig vragen of het bij ons wel mooi weer is, omdat er in Nederland op dat moment regen, hagel, of harde wind is. 

Deze week is het inderdaad bar-en-boos in een groot gedeelte van de Noord Atlantische Oceaan, hier boven zie je de voorspelling van www.windy.com voor windvlagen boven het noordelijk halfrond voor zaterdag middag 13:00. Er is wind van stormkracht vrijwel overal tussen New York, Groenland, IJsland, Denemarken en Noord West Spanje. Een dergelijk groot gebied met storm is zeer uitzonderlijk.

 

Maar in Portugal is het prachtig weer.

Hoe kan dat?

Kijk eens naar het hogedrukgebied boven de Azoren (deze eilanden liggen ten westen van Portugal). Dit hogedruk gebied veroorzaakt een circulatie met de klok mee, waardoor alle depressies die vanuit Amerika komen overwaaien naar Europa naar het noorden worden afgebogen. Het Azoren hogedruk gebied is zeer hardnekkig, het ligt er elk jaar een groot deel van de zomer en herfst. En ook deze week, waardoor wij prachtig weer hebben. 

Het eiland Madeira had deze week minder geluk, daar zijn windsnelheden gemeten van 100 knopen (50 m/s of 180 km/h). Dat is flink meer dan windkracht 12 en veroorzaakte golven van 20 meter hoog.

Wie een snelheidsrecord zeilen over de Noordatlantische Oceaan wil vestigen heeft deze week een goede kans, wie weet krijgt een of andere Fransman uit Bretagne weer een heldenstatus. Wordt vervolgd.

 

Edwin 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.