Bijzondere schepen 4 : Varino Amoroso Seixal

Gepubliceerd op 5 oktober 2019 om 17:07

Portugezen zijn trots op hun zeilende geschiedenis. In Seixal is nog een aantal schepen in de vaart van ongeveer 100 jaar oud. 

Het zeilschip Amoroso is daarvan het grootste exemplaar. Dit schip uit 1921 is een van Portugees pijnboom hout gebouwd schip dat oorspronkelijk werd gebruikt voor transport van kabeljauw over de Rio Tejo. 

De kabeljauw werd gevist op de Noordzee, met  Noorse, Nederlandse of Engelse schepen aangevoerd en uitgeladen in de baai van Seixal, wat een mooie beschutte plek was vlak bij de afzetmarkt Lissabon.

Voor verder transport of de Rio Tejo was een kleiner, goed zeilend en ondiep schip nodig; dit was de reden voor schepen van het type "Varino" waarvan  de Amoroso een exemplaar is. Bijzonder was dat deze schepen bij de bouw zijn uitgerust met een motor. Waar in bijvoorbeeld Friesland de zeilende "Skutjes"  het moesten afleggen tegen volledig gemotoriseerde vrachtvaart, koos met in Portugal voor een tussenvorm: zeilen met hulpmotor. De motor was essentieel in verband met de forse getijdestroom op de Rio Tejo (kan 3 knopen zijn).

Wij hebben het genoegen gehad een paar dagen langszij de Amoroso afgemeerd te zijn, een groot genoegen.

 

Edwin

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.