Seixal

Gepubliceerd op 30 september 2019 om 20:01

We liggen nu twee dagen aan een kleine kade in het plaatsje Seixal, ongeveer 6 kilometer ten zuiden van hartje stad Lissabon.

Seixal ligt aan een uitlopen van de Rio Tejo. Het is een baai met veel eb en vloed - met eb lijkt het op de Waddenzee, met vloed lijkt het op een meer.

De geschiedenis van Seixal is interessant. Vroeger werd er veel kabeljauw gegeten in Lissabon. Omdat die vis niet hier in de Atlantische oceaan leeft, moest die door import aangevoerd worden. De kabeljauw werd in de Noordzee gevangen, onder andere door Nederlandse vissers. Na inzouten van de kabeljauw kwam het per zeilschip na een paar weken reistijd aan in de baai van Lissabon. Hier in Seixal is de baai erg beschut, en werd de vis uitgeladen en verwerkt. We zien hier nog een paar gebouwen die uit die tijd stammen, fabrieksgebouwen voor verwerken van kabeljauw.

Vanaf hier moest de vis ook doorgevoerd worden , verder over de Rio Tejo. Omdat zowel Lissabon als Madrid aan de Rio Tejo liggen kon een groot doorvoer gebied bedient worden vanaf deze plaats. Maar dat hele eind zeilen was niet makkelijk, en daarom werden de zeilschepen voor de binnenvaart al vroeg uitgerust met een hulpmotor. In deze haven liggen er nog een paar van dat type.

 

Edwin


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.