Door weer en wind naar Aveiro

Gepubliceerd op 23 september 2019 om 09:40

Foto: ankerbaai van Aveiro

Porto-Aveiro zaterdag 21 september 2019

 

Vanochtend zijn we na een moeizame afleg manoeuvre uit Porto vertrokken.

Windkracht 6 met vlagen van 7, (redelijk) grote golven en met een beetje pech zoet water van boven.

We waren van plan om naar Figueria da Foz te zeilen, alleen werkt dat niet als je maar 4 knopen vaart en moet laveren (zigzaggen). Onderweg schoot onze bakboord fokkenschoot los, en zat hij in de knoop met de stuurboord fokkenschoot. Onze dappere Sjouke Lute zei vol goede moed dat hij wel even naar het voordek zou gaan om de knoop uit elkaar te halen. Dus met golven, windkracht 6 (als het niet 7 was) en regen stond hij fluitend op het voordek om een knoop van doorsnede 30 cm uit elkaar te halen. Na ongeveer 3 lange fluitende minuten was hij klaar, en moest ik (Maaike Grytsje) over bakboord de fokkeschoot aanpakken en hem weer door de rails doen. Het is ons gelukt!

Maar het koste wel onze (redelijk) droge kleren. Na uren in de regen te reven, uit reven, en andersom en wat nog meer klaarde het weer eindelijk op. Van 30 knopen wind ging het in een uur naar 16 naar 6 knopen…. Ook niet heel erg denderend, al was het wel aangenamer. Dus toen hebben we Gerrit maar aan geslingerd. Voor de mensen die er nog niet van op de hoogte zijn: een wijze zeeman heeft mij ooit verteld dat als je dingen een naam hebt gegeven dat je er dan gehecht aan bent. En aangezien ik onze boot ab-so-luut niet kwijt wil heb ik allemaal onderdelen van de Bleu Magenta een naam gegeven. Zo is onze Motor vernoemt naar Gerrit, die o.a. de Bleu Magenta heeft overgevaren van Zeeland naar Heeg en steeds op een knopje van de motor moest drukken. Onze autopiloot heet Herman, na een verre familielid en trouwe monteur die overigens ook de Bleu Magenta heeft overgezeild. De genua heet Bertha en het grootzeil Bertinus. Dit heb ik als maatregel genomen omdat Edwin en Marttje het er over gehad hebben om de Bleu Magenta te verkopen als we in zomer 2020 terug naar Nederland gaan, maar dat wil ik absoluut niet. Dus ik ga nog even namen bedenken voor onze WC’s, wasbakken en kompassen denk ik.

 

Maar om terug te komen op 21 september: We hebben dus Gerrit aangedaan en besloten om naar Aveiro te gaan i.p.v. Figuera da Foz. Daar aangekomen zijn we een kanaal opgevaren. Vanwege problemen met een slechte elektronische kaart moesten we op het zicht navigeren.  We hebben geprobeerd om naar een haven te gaan, maar vanwege een stroommast waarvan we vermoedden dat we er niet onderdoor pasten moesten we in een baai voor anker. Nou ja, we hebben aan een ankerboei gelegen. Uitgeput hebben we een bord soep naar binnen geslingerd en zijn we op bed gegaan.

 

Maaike Grytsje


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.