Naar Ria de Arousa

Gepubliceerd op 8 september 2019 om 23:40

Foto's: de Walter in volle glorie net buiten Muros, op weg naar Ria de Arousa 

Er staat al dagenlang een noord-oosten wind en vannacht is hij kort stormachtig geweest (windkracht 8).
Pedro de havenmeester begrijpt niets meer van het Spaanse weer deze zomer: teveel wind, te lage temperatuur, in juni klopte er werkelijk helemaal niets van. Met zijn Spaanse temperament is deze klaagzang zelfs leuk om naar te kijken.


Wij vinden harde noordoosten wind prima, dan zijn we zo in Lissabon. Vandaag kunnen we oefenen met 25 knopen, krachtige wind. We varen de haven uit en doen eerst een paar oefeningen met de motor in een beschut deel van de Ria de Muros. Sjouke Lute en Laurens Hendrik mogen om de beurt sturen en proberen de boot in de wind te houden, of recht van de wind af te varen met de motor in de achteruit.
Er vaart een Contest met Nederlandse vlag op ons af, of we soms moeilijkheden hebben, we varen immers zo raar.

Nee dus, we oefenen. Wel een mooi scheepstype, die Contest, vindt Marttje, en vraagt waarom een Contest eigenlijk zoveel duurder is dan een Bavaria. Zal wel iets met grotere lengte en hoger afwerkingsniveau te maken hebben. Volkswagen of Bentley, beide 4 wielen en een stuurwiel, maar toch een ander prijskaartje.
Dan komt er een Duits gezin de haven uit, met het zeiljacht Walter, waarmee we hebben afgesproken samen naar Ria de Arousa te varen.


Wij maken foto's van hen en zij van ons. Het weer zit echt mee, strakblauwe lucht, lekkere snelheid en een prachtige achtergrond. Met dik 9 knopen op de foto, het kan niet beter.
Toevallig zeilen er ook twee tweemasters die kant op, en een paar uur later varen er dus 4 zeilboten vlak bij elkaar de mooie Ria de Arousa in. Deze Ria is heel populair bij toeristen, vanwege de vele eilandjes met mooie baaien en zwemstranden en rotspartijen.

Ook fijn is dat de deining het landinwaartse deel van de Ria niet kan bereiken, er liggen te veel eilandjes in de weg. Je kunt er dus prima ankeren.

De wind is zeer wisselend van sterkte, 15, 20, 25, 35, 10, 5, 15 knopen komen we in 3 uur tijd tegen, mede door luwte van 200 meter hoge heuvels en venturi effect van een dal tussen de heuvels.


Als de wind nog maar 5 knopen is, zetten we de motor bij. Dan zwemt er een stel dolfijnen langs en neemt de wind weer toe tot 15 knopen en zeilen we zo weer met 7 knopen naar de eerste rotspartij aan het begin van Ria de Arousa, gaat lekker.


In de Ria neemt de wind weer af, maar zijn er ook weinig golven, het lijkt wel alsof we weer op de Fluessen varen, maar dan wel met een heel ander uitzicht (de platbodems ontbreken hier totaal).


Een vrachtschip (een coaster) haalt ons in en vaart door naar de stad Villagarcia.
Wij gaan naar Vilanova de Arousa, een stadje met een goede haven aan de noord oostkant van deze Ria. Daar zijn mooie stranden en geschikt water om te surfen en te suppen.

 

De kaart zegt dat we zo naar de haven kunnen varen, maar het open water is bezaaid met houten drijvende platformen (van ca 20 x 20 meter) die voor de mosselteelt bedoeld zijn.
Het water in deze Ria is erg schoon, en is dus, net als de Oosterschelde, zeer geschikt voor mosselteelt.
We zigzaggen op de motor om de dicht bij elkaar liggende mosselbanken heen en leggen aan in de haven.
Er is nog een plekje op de kop van steiger 4, waar we prima liggen.


Het is lekker warm in de zon, dus Marttje doet de bikini aan.
De twee oudste kinderen kijken nog het slot van Harry Potter deel 6, maar voor Laurens Hendrik geldt een kijkverbod, hij moet eerst de boeken maar eens lezen.
Dan pakt Laurens Hendrik maar weer het boek "Striptips voor de zeiler". Hij heeft het deze week al vier keer gelezen, en vindt en steeds leuker worden. Wanneer mag ik eens in een klein zeilbootje zeilen, vraagt hij een paar keer. Vorig jaar zeilde hij nog in een open bootje van 4.5 meter, onze Sarah, dat is hij zeker vergeten.
Nu mag hij zeilen met een 46 voets jacht, en wil hij weer terug naar klein-maar-fijn. Tja.
Het boek Striptips voor de Zeiler was een afscheidscadeau van de Orange Youth Band voor Maaike Grytsje en Sjouke Lute en staat vol met vrolijke groeten van de leden van dit fanfarekorps.
Zeilen voor Dummies was ook een cadeauboek, maar dan voor Marttje en Edwin bij het afscheid van fanfarekorps Oranje Assen.  Af en toe pakken we dit boek, niet zozeer om het zeilen te leren, 
maar wel om weer in de lach te schieten bij al die mooie teksten.
 
Dan gaan we het stadje in om te dineren, dus iedereen de mooie kleren aan en het stadje in.
We lopen eerst langs de vissershaven die vol mosselvissers ligt. Ook is hier een steiger met vissers-speedboten,
die waarschijnlijk is voor het snel kunnen inspecteren van de mossel-platformen.
In het stadje Vilanova kun je op veel plaatsen langs het water wat drinken of ijs eten, maar restaurantjes zijn dun gezaaid.
Uiteindelijk komen we bij een Cafetaria / Pizzeria en bestellen wat te drinken.
Als we eten willen bestellen zegt de ober "sorry, kitchen closed"
Het zal toch niet waar zijn, 19:50 en dan de keuken al dicht !?
We hebben het verkeerd begrepen, de keuken gaat pas om 20:00 open. Dat is niet erg, 10 minuten wachten houden we wel uit.
We hebben uitzicht op een park vol met speeltoestellen voor kinderen en dit wordt drukbezocht.
Er is een vader die zijn met zijn zoontje van naar schatting 5 jaar aan het voetballen is.
De zoon doet in lichaamstaal niet onder voor Christiano Ronaldo en is fanatiek bezig zijn vader af te troeven.
Vaderlief kan hem gemakkelijk aan en maakt het zoonlief juist moeilijk genoeg om hem te laten leren.
Vertederend tafereel. De dochter van ongeveer 7 jaar doet ook mee, maar zo te zien met een heel ander niveau van enthousiasme.  Ze kijkt regelmatig naar de schommel, die ze wel wil uitproberen.


Het wordt in de avond killer omdat er weer een wind opsteekt, dus verkassen we naar binnen om te eten.
Daar staat op een groot scherm voetbal aan, Spanje tegen de Faraoer eilanden, een ongelijke strijd, al na een paar minuten staat Spanje met 1-0 voor.

Er blijkt goede WIFI te zijn (in de haven is geen WIFI, de antenne is bij de stormachtige wind van afgelopen nacht omgewaaid) en dat is handig voor het versturen van de foto's die we van zeiljacht Walter hebben gemaakt.
Bij de boot aangekomen is het eerst snel douchen en dan nog en kop goede-nachtrust-thee.
Mooie dag!
Edwin


Reactie plaatsen

Reacties

Herma Groen
5 jaar geleden

Hallo zeilfamilie,

Erg leuk om jullie belevenissen te volgen!
Goede reis verder.

Groeten uit Assen