Verwaaid in Boulogne sur Mer

Gepubliceerd op 30 juli 2019 om 11:14

We komen aan in Boulogne sur Mer en meren af naast een 30 tonner stalen Colin Archer uit Groningen. Aan boord is een joviaal stel, Marc en Carola, dat al vier jaar aan het zeilen is (zie www.evakristinasailing.blogspot.com). Ze helpen met allerlei tips over de route van hier tot Cádiz en open cpn navigatie hulpmiddelen.

In onze dagen hier gaat het heel hard waaien, windkracht 6 tot 8 met grote golven die ver over strekdammen van de haven heen slaan. We besluiten veilig in de haven te blijven en maken er het beste van.

In deze dagen  bezoeken we Nausica, naar verluid het grootste zee aquarium van Europa met haaien, roggen en heel veel prachtige zeevissen. Ook de vis Nemo ontbreekt niet.

Het strand van Boulogne sur Mer is prachtig breed, schoon en beschut van de volle zee, hier gaan Sjouke Lute en Laurens Hendrik heerlijk spartelen. Maaike Grytsje gaat op haar eigen manier volop genieten.

Ook op cultureel gebied is er veel te zien.

Een inwoner van deze stad heeft Argentinië en Chili bevrijd (Spanjaarden eruit, Franse invloed erin, de Spaanse taal is gebleven). Deze generaal San Martin heeft dat geheel op eigen kracht  gedaan, tenminste die indruk wekt het monument. 

In de stad is bovenop een heuvel een mooie ommuurde vesting met een prachtige basiliek, de Notre Dame van Boulogne sur Mer. De kermis die vandaag om de Notre Dame heen is, detoneert enorm, maar trekt meer bezoekers dan de kerk (het schijnt trouwens dat heet woord kermis is afgeleid van kerkmis, zijnde de activiteiten op het plein voor een kerk in de middeleeuwen, dus eigenlijk is het wel passend).

Dan is er nog een beroemde persoon geboren in 1821 in Boulogne sur Mer, namelijk A. Mariette. Hij heeft in Egypte in het kielzog van de Franse invloed onder Napoleon Bonaparte belangrijk werk gedaan bij het herontdekken van de Pyramides en bijbehoren. Ter ere van hem is een kleine replica van een pyramide met twee sphinxen met bovenop Mariette en een Farao masker. De intentie van dit monument lijkt uit te drukken: deze Fransman kwam, zag en overwon.  

Vlak daarbij is een replica van het zonneschip van de Nijl van Farao Cheops (ca 2650 voor Christus). 

Edwin


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.