Door het nauw van Calais naar Boulogne sur Mer

Gepubliceerd op 29 juli 2019 om 21:08

We vertrokken vandaag 6.00 uur lokale tijd uit Dunkerque (of in een taal die niks met croissanten te maken heeft Duinkerken) richting Boulogne sur Mer - oftewel dat plekje vlakbij Calais wat is vernoemd naar een spaghetti soort omdat ze het zo lekker vonden (1). 

 

We vertrokken erg vroeg omdat we de dag van tevoren aan een andere boot lagen die ook om 6.00 uur lokale tijd vertrok, lekker vroeg opstaan dus. Maar nu moet ik (Sjouke Lute) niet gaan zeuren want ik kon meteen weer gaan slapen terwijl Edwin en Marttje buiten waren.

Ik lag lekker te slapen en toen zaten we opeens te stampen (op en neer gaan met de boot wat veel lawaai maakt) en werd ik wakker. Ik (Sjouke Lute) zeg even potverjanhinnekont en kom mijn bed toch maar uit vervolgens ontbijt ik met brood en koffie en hijsen we de zeilen, op naar Boulogne sur mer!

Onderweg kwamen we tegen: Russische duikboten, een schip uit India dat via de marifoon in gesprek met de britse kustwacht  in alle toonaarden ontwenkt illegaal rode vloeistof in de oceaan te gieten,  britten die erg wantrouwend naar illegale vluchtelingen in kleine bootjes aan het zoeken waren, een twintig mijl lang spoor van stronkjes witlof,  een planerende mossel en oester(3),  en schepen die 3 keer zo breed zijn als dat wij lang zijn. En als klap op de vuurpijl: een paar gekke Engelsen die het kanaal overzwemmen, we passeren hen op minder dan 100 meter afstand.

Kortom; een rustig dagje (2)

Sjouke Lute

(1) Red. Vermoedelijk bedoelt de auteur hier Bolognese.

(2) Aanvulling van de navigator: we hebben geprobeerd zeilend door het Nauw van Calais te komen. Met windkracht 3 pal tegen en tegenstroom van 1.5 tot 2.0 knopen is laveren een hele klus. Uiteindelijk doen we 3 uur over een stukje van hemelsbreed 4 mijl; bij deze snelheid duurt het veel te lang en de motor aan. Even later valt de wind helemaal weg.

(3) Er kwam een bootje voorbij die leek op een oester, en later nog een die leek op een mossel.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.