Westerschelde westwaarts

Gepubliceerd op 25 juli 2019 om 23:41

Donderdag 25-07-2019

 

De volgende dag is de door de weer-website beloofde oostelijke wind werkelijkheid geworden. Bovendien heeft navigator Edwin uitgepuzzeld dat 10 uur de perfecte tijd is om bij de sluis van Hansweert te beginnen op de Westerschelde (omdat we dan 6 uur lang profiteren van de ebstroom). Terug rekenend moeten we dan om half negen vertrekken uit Wemeldinge. 

 

We varen door het kanaal door Zuid Beveland. Hier is veel vrachtvaart, er komen ongeveer 10 grote vrachtschepen langs tijdens onze doorvaart. Voor twee bruggen moeten we wachten. Met marifoon of op een meld-steiger kunnen we de brugwachter waarschuwen. Voor het open van de spoorbrug horen we op de marifoon dat de brugwachter overleg pleegt met de Nederlandse Spoorwegen om na te gaan of het veilig is voor het spoorverkeer om de brug te openen. 

 

Later komen we aan bij de sluis van Hansweert. Deze sluis is er omdat de waterstand in de Ooster en Westerschelde niet hetzelfde is. We moeten een flinke tijd wachten, want achter ons aan komt vrachtvaart die met onze schutting mee moet. 

 

Dan gaan de sluis deuren open en varen we op de motor de Westerschelde op. De wind staat recht van achteren, en is zwak (ongeveer 7 knopen), zodat we met 7 knopen snelheid over de grond zelf windstilte voelen. Perfect om voor de wind het grootzeil uit te rollen. 

 

We kiezen de noordelijke geul door de Westerschelde die te ondiep is voor de grote vrachtvaart van en naar Antwerpen. In alle rust kunnen we hier dus zeilen. Door de bochten in de geul hebben we soms wind van achteren, soms halve wind, soms aan de wind, maar we kunnen alles bezeilen.

 

Dan komt er een groot schip aan, denkt Edwin. Hoe hier uitwijken voor een schip van 100 meter? Even later blijkt de gigant voor anker te liggen, en is passeren voor ons geen probleem. 

 

Het is wel zaak goed voor en achter je te kijken. De schepen van achteren hebben dezelfde ebstroom ook mee en  zijn dus erg snel. Dr schepen van voren snijden bochten af waar ze kunnen en varen dan aan de verkeerde kant. 

 

Voor varen op de Westerschelde heeft Edwin bij zijn cursussen Klein Vaarbewijs en Theoretische Kustnavigatie moeten leren wat de bijzondere bepalingen zijn voor varen op dit water. De voorrangsregels veranderen hier 3 keer. Op de zee is het BVA geldig (de regels voor varen op volle zee), op de Westerschelde geldt het Reglement Westerschelde, en in de kanalen geldt het Binnenvaart Politie Reglement. Dat is wat verwarrend, want stel je voor dat je op de autoweg na een rotonde plotseling andere voorrangsregels zou hebben, dat zou tot veel ongelukken leiden. 

 

Gelukkig zijn de regels wel logisch, grote schepen op de Westerschelde hebben altijd voorrang, en we hebben geen enkele behoefte zelf voorrang af te dwingen.

 

Onderweg komen we langs de kerncentrale van Borssele, die omringt is door windmolens. De energie transitie is ook hier te zien. We zeilen met onze eigen windaandrijving verder en steken vlak voor Vlissingen de Westerschelde schuin over naar de zuidoever. Vlak voor Breskens ligt weer een grote zandplaat die we ternauwernood weten te ontwijken, en dan varen we jachthaven in.

 

Nu pas blijkt hoe warm het is, in de haven brand de zon en is het luw: 38 Celcius. Vandaag zijn in Nederlands hitte records gesneuveld, op een aantal plaatsen boven de 40 graden.

 

Om af te koelen hebben we de hele dag natte kleren aan. Het beste zijn de natte doeken Marttje in de koelkast koud heeft gemaakt, heerlijk!

 

In de avond gaan de kinderen nog suppen met oude bekenden uit Terneuzen die ons een avondje bezoeken.

 

Als we willen gaan slapen is het nog steeds broeierig warm. Op buienradar zien we dat rond Breskens diverse onweersbuien zijn, maar er wil maar niet eentje recht over Breskens komen. Pas na middernacht steekt er plotseling een wind van 20 knopen op die lekker koel is. Eindelijk kunnen we gaan slapen.

 

Edwin


Reactie plaatsen

Reacties

Greet tabak
5 jaar geleden

Hoi allegearre. Wat ha jim in geweldige actie bedein... Super om dit as gesin te dwaan.. WT waardevol en mei gods lieding neie jm dit dwaan... Ik winskje jim alle goeda ta enbsil jim wol wat folgje.. Ik bin net ien fan in protte wurden, mar fyn jim hiel stoer. Leafs greet.

john
5 jaar geleden

leuk om elkaar weer te zien en spreken na 3 jaar in Breskens!! goede vaart