Eerste zeiltocht met het gezin

Gepubliceerd op 1 juni 2019 om 00:00

Met het lange Hemelvaart weekend mogen Maaike Grytsje (15), Sjouke Lute (13) en Laurens Hendrik (9) voor het eerst met ons mee om de Bleu Magenta te zeilen. Daar hebben de kinderen heel veel zin in. De paalsteek, mastworp en kikker beleggen hebben ze goed geoefend, dus ze kunnen direct aanpakken. We vertrekken met een lekkere zon, windkracht 3 uit west tot zuidwest uit Heeg. We zeilen gemoedelijk met alleen de genua via de Jeltesleat naar het Koevordermeer. 

 

Laurens Hendrik zoekt direct zijn favoriete plek op, het zitbankje helemaal vooraan het schip. Sjouke Lute en Maaike Grytsje proberen huiswerk te maken, want ook dat moeten we oefenen. De weiden, koeien en veldbloemen glijden zachtjes langs ons heen.

 

Na een uurtje komen we bij de Spannenburg brug die ons samen met een stuk of 6 jachten laat passeren en dan komen we op de Brekken bij Lemmer. Op de motor komen we bij de Prinses Margrietsluis aan waar het erg druk is vanwege het Lemmer Ahoy nautische festival. Veel boten proberen zich de Prinses Margriet sluis in te vechten en het wordt een gedrang van jewelste. Gelukkig komt er daarbij ruimte vrij op de wachtsteiger, en daar zoeken we een plekje zodat we in in alle rust kunnen lunchen terwijl we wachten op de volgende schutting.

 

Dan komen er twee grote vrachtschepen van de Brekken die eerst de sluis in mogen. De tussendeuren in de sluis gaan dicht en daarna is de pleziervaart aan de beurt. Samen met ongeveer 25 andere jachten en motorboten gaan we schutten. Het aanleggen in de sluis gaat vlekkeloos  en Herman stapt van boord. Hij was voor de gemoedsrust van Marttje het eerste stuk meegevaren en wordt nu door Jannie weer opgepikt.

 

Ons gezin vaart verder langs UNESCO wereld erfgoed, het oude Wouda stoomgemaal van Tacozijl. Dan zien we in de baai van Lemmer een grote hoeveelheid skutjes (ook UNESCO) een westrijd zeilen, een mooi gezicht. 

 

De Steile Bank houden we op veilige afstand aan stuurboord en we hijsen de zeilen en varen met 2 -3 Beaufort langs de grote windmolens die in het IJsselmeer zijn gebouwd. 

 

De wind is variabel van richting, hij zal door een overtrekkend hogedruk gebied van zuidwest ruimen naar noordoost in 9 uur tijd. Waar kunnen we heen bij deze wind? Eerst maar eens een slag over stuurboord in de richting van Stavoren. Als we ter hoogte van het klif van Oudemirdum de Hege Gerzen zien komt er een flinke windschifting en moeten we door de wind om vrij te blijven van de ondieptes. Dan maar een slag in de richting van Urk. Maar de wind is al zover gedraaid dat we over bakboord in een slag naar Enkhuizen kunnen. Ook een mooie bestemming. De wind zwakt verder af, de zon wordt heet, en een grote zwerm iJsselmeermuggen blijkt sneller te kunnen vliegen dan wij kunnen zeilen bij deze lichte koelte. 

 

Sjouke Lute brengt een massavernietigingswapen in de strijd - een emmer aan touw waarmee hij probeert de muggen met water van boord te krijgen - het werkt een beetje.

 

Uren later komen we aan bij Enkhuizen en even plotseling als de muggenplaag begon is ze weer afgelopen. We varen de erg drukke Compagnie haven in, melden ons bij de havenmeester en krijgen een prachtige plek aan de laatste steiger in box Victor 13. Hier geen muggen met de inmiddels naar noord gedraaide wind maar wel prachtig zicht op het IJsselmeer. 

 

Marttje maakt spaghetti klaar en smullen maar. Het wordt inmiddels langzaam donker en we gaan lekker douchen. Edwin loopt eerst nog een rondje door de haven met meer dan 300 jachten om te kijken naar slimme oplossingen die andere schippers op hun schepen hebben aangebracht. Erg leerzaam. 

 

Edwin


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.