Veiligheid aan boord

Gepubliceerd op 9 april 2020 om 08:36

We wachten in de haven van Porto Vecchio (Corsica) tot de Franse lockdown vanwege COVID-19 (het Corona virus) voorbij is. 

 

Dat geeft ons een prima gelegenheid te oefenen met onze veiligheid middelen. Als we op zee zijn zijn dragen we altijd ons reddingsvest met harnas. Ook zij we altijd met een lifeline en karabijn-haken aan de boot bevestigd. Mochten we dan vallen of uitglijden dan gaan we niet overboord. We hebben ons aangewend om dit altijd te doen, ook bij mooi weer. 

 

Hier zie je de gele lifelines - Maaike Grytsje en Sjouke Luke dragen ieder een eigen exemplaar. Sjouk Luke is gezekerd aan de rails bij het luik naar de salon. Maaike Grytsje is gezekerd bij de veiligheidsband die over het hele bakboord dek loopt van voor naar achteren.

Hier heeft Laurens Hendrik een klus bij de mast gedaan waarvoor hij 2 minuten uit de cockpit weg is. Hij is gezekerd met de gele lifeline en je kunt de witte veiligheid band zien die op 3 plaatsen aan dek gezekerd is aan de aanleg - klampen. Hij kans zich links en rechts vasthouden aan de reling en aan een touw wat we op middelhoogte boven de kajuit hebben hangen.

Mocht er toch iemand over boord gaan, dan treedt de man-over-boord procedure in werking. Man overboord - alle hens aan dek !!. Is het eerste commando. De roerganger stelt een kijkwacht aan die onafgebroken naar de drenkeling kijkt - zodat de positie van de drenkeling bekend blijft. 

 

Dan gebeuren er een aantal zaken zo snel mogelijk - en dit moet er toe leiden dat binnen 2 minuten het schip vlakbij de drenkeling is. Dan moet er fysiek contact gemaakt worden met de drenkeling - dat doet we met een werplijn.

 

De werplijn is een drijvend oranje touw dat in een gele zak zit. De zak kun je een paar keer slingeren en dan loslaten - met enige oefening kun je dit 10 meter tegen de wind in gooien en ongeveer 20 meter met de wind mee.

 

Vandaag deden we de werp oefening - iedereen heeft dit een paar keer geoefend. De verste worp was ongeveer 12 meter (met  windkracht 3 tegenwind). Maaike Grytsje demonstreert het hier voor u.

Een prachtige worp van Marttje:

Het is niet nodig de lijn heel dicht bij de drenkeling te werpen - als de lijn eenmaal in het water ligt proberen we een cirkel om de drenkeling heen te varen zodat hij of zij omringt wordt door de lijn - dan zal de drenkeling zelfs bij harde wind of hoge golfslag ergens een keer het oranje touw kunnen vastpakken. 

 

Daarna is het zaak de lijn met de drenkeling eraan langzaam dichter bij het schip te krijgen en aan boord te hijsen - dat gaat met een vrije lijn met  karabijn-haak die de drenkeling aan het harnas vastmaakt. 

 

We oefenen deze procedure - in de hoop het nooit echt nodig te hebben.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.