Volle maan

Gepubliceerd op 26 maart 2020 om 12:07

Op 9 maart was het volle maan. Hier komt de maan net op boven de heuvels ten oosten van Porto Vecchio (Corsica).

 

Op de foto zijn de lichte en donkere plekken op de maan goed te zien. Vroeger dacht men dat de donkere plekken zee waren, maar het oppervlak van de maan is droog en dor. Zeilen op de maan zit er met een schip niet in. Er is geen water, en ook geen wind (er is nauwelijks een atmosfeer). 

Aan de onderrand van de maan zit (als je heel goed kijkt) een rood randje, en bovenaan een blauwig randje. Dit heeft te maken met de ondergaande zon die de onderkant net een beetje meer rood geeft dan boven, en de blauwe gloed van de lucht die de bovenkant net wat meer blauw belicht.

 

Een paar minuten later kreeg ik de maan samen met de havenlichten op de foto.

Het was lastig deze foto scherp te krijgen, omdat er weinig belichting was. Ook heb ik vaak moeten knippen om het moment te vinden waarop beide havenlichten tegelijkertijd aan zijn.

 

Het maanlicht is te zien als een witte weg op het water. In Zweden hebben ze daar zelfs een woord voor: Mångata. Letterlijk betekent dit maan-straat

 

Bijzonder aan deze foto is dat ook het groene en rode havenlicht een licht-straat maken. Als het wateroppervlak spiegelglad zou zijn, was er geen straat, maar zagen we alleen de reflectie van de maan als een witte bol in het water. Maar omdat de zee bedekt was met kleine golfjes, zie je de maan duizenden keren gespiegeld in evenzovele kleine spiegeltjes die onder verschillende hoeken op het water liggen. Het wateroppervlak als een spiegel die gebarsten is in duizenden stukjes.

 

Wie met een onderwatercamera hetzelfde zou fotograferen zou wat anders zien. Maar wat precies? Wie gaat die foto maken en ons daarover vertellen? Of is er een opticus die deze blog leest en ons kan uitleggen wat het effect van lichtkleur en brekingsindex van het water met de foto zou doen?

 

Waarom is het ene havenlicht rood en het andere groen, zult u zich afvragen. Dat helpt om bij nacht de haven op de veilige manier binnen te varen. Bij de cursus Klein Vaarbewijs leer je precies hoe dat zit - welke kleur waar.

 

Sjouke Luke verbaasde mij vandaag met een veel beter antwoord - Een zeeman keert terug naar  de haven met een bloedend hart. De letterlijke betekenis van deze zin: het hart zit links in ons lichaam - en is rood van het bloed - en daarom zit het rode navigatie licht aan links (bakboord) en is het havenlicht aan die kant ook rood.

 

Een zeeman keert terug naar  de haven met een bloedend hart. 

Dat kan in figuurlijke zin van alles betekenen. Maar wat? U mag zelf uw eigen interpretatie van de figuurlijke betekenis van deze zin mij toesturen. De drie meest originele inzendingen worden vermeld op deze website. U kunt reageren tot de volgende volle maan.

Reactie naar

edwin@troyka-innovation.com

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.