Dromen

Gepubliceerd op 22 maart 2020 om 12:52

We zijn nu ruim een half jaar onderweg met ons zeiljacht. Dan ga je nadenken over de kleine ongemakken aan boord en hoe je die kunt verbeteren. Al denkende droom je een ideale situatie bij elkaar.

 

Droomt u even met ons mee?

 

De zon schijnt vanaf de vroege ochtend tot de late avond, met alleen tijdens zonsondergang wat wolken die fraai in allerlei tinten geel, oranje, rood en roze worden uitgelicht. Vanaf het moment dat je je hoofd buiten de salon steekt voel je een aangename zonnewarmte op je vel, terwijl de lucht die je inademt nog net dat frisse heeft van een lenteochtend in Noorwegen. Na het ontbijt doe je een korte broek aan die de hele dag warm genoeg blijkt te zijn. 

 

Op de dagen dat je zeilt verlaat je de haven met windkracht 2 waardoor wegvaren een peuleschil is, en net een kwartiertje op het water staat er 17 knopen wind uit een richting dwars op waar je heen wilt. De hele dag zeil je met 7.5 knoop of meer. 

 

Elke twintig minuten zie je vlak bij de boot drie dolfijnen, een schildpad, springende tonijnen of een nieuwe vogelsoort. Om de andere dag zie je een blauwe vinvis, potvis of bultrug, maar wel op meer dan 100 meter afstand van de boot (je wilt ze ten slotte niet storen, en ook op een botsing zit je niet te wachten).

 

Je hebt altijd de stroom mee, of het nu eb is of vloed. De golven zijn afkomstig van de deining van twee dagen geleden en komen daardoor altijd van achteren, zelfs als je moet laveren.

 

De vissers nemen steeds een bocht verder de zee op als wij aan de landkant langs willen zeilen.

De vrachtschepen geven ons altijd en overal voorrang, vooral op de dagen dat je de genakker op hebt. Bij het aanlopen van een haven zijn alle grote schepen net voor ons binnengekomen, en vaart er niets uit de haven.

 

Van de marinero krijgen we het allermooiste plekje in de haven, met een vaste kade achter en naast je schip, waarbij de boeg in de wind ligt en het hek naar het zuiden, zodat we de hele volgende dag zon in de cockpit hebben. De havendame heeft vandaag een puik humeur en je krijgt een overnachting gratis, en voor water en stroom hoef je niet te betalen. Ze geeft je direct ook de WIFI code, een kaart van het stadje, een informatie pakket met kortingsbonnen, en een fles wijn uit deze streek met de complimenten van de haven.

 

De stroomkast werkt voortreffelijk en valt de hele nacht niet uit. Het water uit de kraan, is getapt uit een woeste bergbeek op 3 kilometer van de haven en smaakt net zo lekker alsof het van de top van Mount Everest bruisend naar je toe is gekomen.

 

In de ideale haven is het ’s nachts windstil, zonder golven. In je bed lig je comfortabel. Je schrikt nergens wakker van. Het schip maakt geen hinderlijk lawaai. 

 

De douche is op 3 minuten lopen, net ver genoeg om uit het gewoel te zijn, maar ook zo dichtbij dat het loopje erheen plezierig blijft. Het douchewater heeft een regelbare een aangenaam warme temperatuur. En er is een bankje waar je op kunt zitten om na afloop je sokken aan te doen. Op het propere toilet is een wc bril aanwezig en er is genoeg wc papier. 

 

De supermarkt is op minder dan 10 minuten lopen (in landen waar het water uit de kraan niet drinkbaar is op maximaal 2 minuten lopen) en heeft genoeg keuze in verse groente, fruit en brood.

 

De winkel met bootspullen is op het haventerrein en heeft juist vandaag een aanbieding van 70% korting op datgene wat je nodig hebt. 

 

In de wasserette op de haven zijn 3 wasmachines en 3 drogers die vandaag niemand anders gebruikt en de wasmachine kost 2 euro per was, en de droger 1 euro voor een uur. Alle machines ruiken heerlijk fris. De WIFI is hier erg goed en gratis. Naast de wasserette zit een bistro met heerlijke cappuccino en lekker gebak.

 

In de wasserette liggen boeken - precies degenen die je nu nodig hebt en nog nieuw in het plastic zitten. Het adres op het etiket is van de Duitse heer die alles aangeschaft heeft maar bij nader inzien nooit vertrokken is en daarom zijn hele voorraad hier in de wasserette heeft achtergelaten.

 

De zeiljachten naast je in de haven zijn onbewoond - lekker rustig - maar een stuk verderop zijn 3 schepen met flink wat kinderen tussen 10 en 16 jaar die heel veel zin hebben in voetballen, surfen en dansen. Bovendien hebben ze aan boord een ruime hoeveelheid lekkernijen waar ze ruimhartig van uitdelen.

 

Het hardrock cafe net achter je boot wordt de komende 6 weken wegens vakantie gesloten dus daar heb je in ieder geval geen lawaai overlast van.

 

Op de kade lopen een aantal leuke mensen die vertederd kijken naar ons zeiljacht, de Nederlandse driekleur. In een nog juist verstaanbare versie van Engels - met pakweg een schattig Frans, Spaans, Italiaans of Grieks accent - zeggen ze dat het zo fantastisch is om zo onderweg te zijn met je gezin. We beamen dat uiteraard en nodigen ze uit voor koffie / thee / wijn / borrel al naar gelang het tijdstip en onze zin. Dit worden zeer memorabele gesprekken die eindigen met uitwisselen van contact gegevens en later regelmatig app contact.  

 

Als er een technisch probleem is met de Bleu Magenta loopt er altijd precies op het goede moment iemand langs die datzelfde probleem gisteren gehad heeft en je in twee minuten aan de oplossing helpt - en de oplossing uitgevoerd heeft nog voor je koffie hebt kunnen zetten om het probleem te bespreken. 

 

Een dag voor we in de haven komen is er een postpakket aangekomen uit Nederland met een ruime sortering hagelslag, vlokken, drop, suikerbrood en beerenburg. De haven beambte herkent jouw naam direct en is blij je dit pakket te overhandigen. 

 

Als je bij de autoverhuur komt om 16:30 voor een auto voor de dag erna zit er een zeer behulpzame en charmante dame klaar die je in no-time voor een spotprijs aan een auto uit de kleinste klasse (A) helpt. Een dag later blijkt dat je - zonder bijbetalen - een upgrade naar de D klasse gekregen hebt met onbeperkt kilometer aantal. Je bent all risk tegen alles verzekerd voor slechts twee euro per dag. Zelfs aan goed profiel op de banden is gedacht. We hoeven de auto ook niet af te leveren met een volle tank, want de dichtstbijzijnde pomp is helemaal aan de andere kant van het eiland en dat wil ze ons niet aandoen - als we een tientje bijbetalen tanken ze zelf wel.

 

Op de smalle slingerende wegen door de bergen krijg je alleen een tegenligger op de momenten dat de weg net even overzichtelijk en wat breder is. Net op het moment dat je zin krijgt in een lunch is er dat ene kleine dorpje met die fantastische bakkerij / lunchroom / bistro - de afgelopen uren heb je uiteraard niets gezien. De waardin straalt een en al plezier en gastvrijheid uit. Eigenlijk wil je hier de hele middag blijven. 

 

Als je met de auto ergens stopt is er direct in de berm een overvloed aan prachtige geurige bloemen met een parfum dat de hele auto doorwaait. De zon staat precies zo dat het landschap perfect wordt uitgelicht en alle foto’s die je maakt zijn prachtig.

 

De kinderen kijken hun ogen uit van al het natuurschoon om hen heen. Ze vergeten helemaal om ruzie te maken op de achterbank. Ze zijn ook al hun telefoon vergeten op de boot en tappen daarom moppen of zingen vrolijke liedjes die iedereen meebrult. Af en toe moet je stoppen omdat iedereen tegelijk de slappe lach heeft - en het voor de chauffeur onverantwoord zou zijn door te rijden - net op dat moment is er een ruime parkeerplaats met vangrail zonder diepe kuilen met prachtig uitzicht.

 

De thermoskan met heerlijke koffie raakt maar niet leeg - het blijkt van het merk Sarfat te zijn. 

 

Overal waar je de zee wilt proberen blijkt er een heerlijk zandstrand met altijd wel een paar hele grote rotsen waar je lekker op kunt zitten om je tenen na afloop te drogen. Het zeewater is altijd tussen 26 en 30 graden Celsius, en het water is zo helder als kristal.

 

We vertrekken ’s ochtend uit Corsica en komen ’s middags aan bij een Grieks eiland. Na deze heerlijke dag zeilen kom we aan bij een idyllische en zeer goed beschutte baai zonder golven die lekker in de ondergaande zon ligt. Bij aankomst valt plotseling de wind vrijwel helemaal weg. Je vindt direct een ankerplek met een zanderige bodem van 7 meter diep en 5 minuten later lig je heerlijk voor anker. Je ziet geen andere schepen, behalve heel ver weg met de verrekijker. 

 

De accu van je boot gaat nooit leeg, hoe vaak je de waterkoker ook aanzet. Na een avondduik die je mineralen balans in je lichaam weer helemaal op orde maakt, douche je met warm zoet water af op het achterdek en laat je jezelf in de warme avondzon opdrogen. Dit duurt twee minuten. Het voordek is inmiddels ingericht als lounge ruimte met een heerlijke hangplek vol zachte kussens, twee hangmatten, lekkere drankjes en een zachte aangename muziek.

 

Een smakelijk diner is in een wip klaar en wordt genoten met een fantastisch uitzicht. Net nadat het toetje op is zwemt er een familie dolfijnen drie rondjes om onze boot om daarna de ondergaande zon tegemoet te zwemmen en daarbij steeds salto’s met schroef te maken. 

 

Op het corvee rooster hebben de kinderen afwas dienst - op onverklaarbare wijze is de afwas plotseling verdwenen. Ondertussen zingen de kinderen driestemmig met de stemmen van engelen (later blijkt dat ze zo goed bij stem zijn omdat ze een zak met chocolade paaseieren gevonden hebben). Ondertussen nemen de ouders nog een lekker drankje bij zonsondergang. 

 

Het is nieuwe maan en de sterren en planeten staan te schitteren aan de hemel.  De melkweg is duidelijk zichtbaar. Elke 5 minuten is er een vallende ster, precies op het moment dat je naar de hemel kijkt. Op het half uur zijn er drie vallende sterren tegelijk, op het hele uur maar liefst zeven stuks, of als je echt geluk hebt acht tegelijk. 

 

Een totale zonsverduistering gebeurt steeds op de eerste dinsdag van de maand om kwart over twaalf ’s middags bij helder weer. De corona van de zon is tijdens de volledige verduistering steeds schitterend te zien.

 

Te oordelen aan uw blik bent u zojuist afgehaakt - zo mooi kan het in werkelijkheid niet zijn. 

 

Toegegeven - zo mooi hebben we het nog niet gehad. 

 

Maar hoe is het dan wel, echt? 

 

Ach, op een goede dag scoren van de boven genoemde punten zeker een stuk of twintig, op een slechte dag maar vijf. Het belangrijkste is dat je van de kleine dingen kunt genieten - zoals dat de hoosbui jouw boot net heeft gemist, of dat je oliepeil net voldoende was om de dieselmotor niet in de soep te laten draaien.

 

Kortom, genieten doe je op basis van goed geluk.

 

We wensen u veel goed geluk toe, geniet ervan!

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.