Bijzondere schepen 2 : de Colin Archer

Gepubliceerd op 24 september 2019 om 17:31

Colin Archer was een scheepsbouwer uit Larvik in Noorwegen. Hij ontwierp ooit een tweemaster zeilschip dat dermate zeewaardig was, dat het gebruikt werd als reddingsboot om de opvarenden van andere zeilschepen in nood te redden.

De klassieke vorm van een Colin Archer is een spitse / ronde boeg, een eveneens spits/rond hek. De rompvorm is hoofdzakelijk rondspant, overgaand is een s-spant lange kiel. Het schip heeft een lange boegspriet, en voert een boomfok en kluiver. De twee masten hebben een gaffeltuig. De tweede mast, de bezaan, is vrij klein, en dient vooral om bij veel wind met alleen de boomfok het schip stabiel aan de wind te kunnen zeilen. Deze keuze is dus precies tegenovergesteld aan die van een schoener. Een Colin Archer is zeer zeewaardig maar minder snel. Een schoener is zeer snel, maar minder zeewaardig.

 

In de haven van Figueira da Foz, Portugal, sprak met de eigenaar van dit schip, wat een kopie van een Colin Archer is (dus van een andere werf dan in Larvik). De eigenaar was Portugees, maar ook half Noors (de liefde brengt toch veel landen bij elkaar). Het schip haalt gemakkelijk 9 knopen snelheid, en is in grote deining (zoals vaak aanwezig voor Portugal) een zeer comfortabel en stabiel schip.

Het comfort komt door de ronde vorm (de opwaartse kracht op het schip is hiervan bij elke hellingshoek ongeveer hetzelfde, in tegenstelling tot boten met een platte onderkant): hierdoor zal deining het schip nauwelijks laten slingeren. De spitse achterkant maakt het schip zeewaardig wanneer er grote golven het schip van de achterkant optillen. Door het weinige volume van het achterschip zal een Colin Archer weinig stampen, en ook niet snel uit het roer lopen.

Voor grote golven die toch over het dek komen zijn er een flink aantal gaten net boven het dek, waar het buiswater direct kan weglopen. Dit ontwerp is exact hetzelfde als dat van de Pinta van Columbus (zie de blog bij Baiona), deze techniek is dus al honderden jaren onveranderd, want bewezen betrouwbaar. 


Reactie plaatsen

Reacties

LLJM Olminkhof
5 jaar geleden

Toch weer Noorwegen.... dat is de andere kant op !
Daar bij jullie is het wel warmer in deze periode hoop ik.....
Hier herfstachtiger.